Υλικά για μπακλαβά πετριανό
1 κ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κ. ζάχαρη
1 κ. φύλλο κρούστας
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κούπα βούτυρο αγνό
12 πικραμύγδαλα ή 2-3 σταγόνες εσάνς
Εκτέλεση
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Για το σιρόπι ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό. Πριν δέσει καλά ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και την εσάνς. Όταν πάρει δυο τρεις βράσεις κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 3/4 του σιροπιού στην κούπα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα μίγμα. Σκεπάζουμε με μια πεσέτα και αφήνουμε 2-3 ώρες για να δαμάσει. Κόβουμε το κάθε φύλλο κρούστας σε 4 λωρίδες κατά μήκος και τις τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και βουτυρώνουμε τα φύλλα. Με ένα κουταλάκι απλώνουμε το γόμο κατά μήκος της κάθε λωρίδας, τα στρίβουμε σε ρολό και μετά τα ξαναστρίβουμε σε σαλιγκάρι. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα βουτυρώνουμε κι από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 150ο μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο σιρόπι.