Σύσκεψη ενόψει του συνεδρίου για τα 100χρόνια από την ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα

  • Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 16:21

Τις λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου ιστορίας με θέμα«Λέσβος (1912): Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια».  Συζήτησε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής με τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή και Σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Λέσβου  Στρατή Αναγνώστου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, η Εταιρεία Αιολικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λέσβου,  οργανώνουν το συνέδριο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα (1912 - 2012),. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2012, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο κ. Στρατής Αναγνώστου κάλεσαν τον κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, να καταθέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, τις αιτήσεις συμμετοχής τους σε αυτό. Εδώ να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους από αύριο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου "pvaigaiou.gov.gr".

Λίγα λόγια για το συνέδριο:

Το Συνέδριο έχει στόχο να συζητηθούν, στη βάση των διαθέσιμων τεκμηρίων, με επίκεντρο το ιστορικό γεγονός της κατάληψης της Λέσβου από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις (8 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 1912), νέες προσεγγίσεις, σχετικές με τη σημασία του γεγονότος, τις προϋποθέσεις της υποδοχής του από τον πληθυσμό του νησιού και τις συνέπειές του κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Το πεδίο της έρευνας και των προσεγγίσεων περιλαμβάνει, με άξονα πάντοτε το τοπικό, δηλαδή τη νησιωτική λεσβιακή περιοχή, την οθωμανική κλίμακα, την ελληνική, αλλά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

Οι πολιτικές και στρατιωτικές συγκυρίες που επέβαλαν την αλλαγή του status quo  της Λέσβου το 1912. Το διεθνές νομικό καθεστώς της Λέσβου (1912-1923) σε σχέση με τις πολιτικές της Τουρκίας, της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.Ο ελληνικός στρατός στη Λέσβο: η χριστιανική και η μουσουλμανική κοινότητα απέναντι στο γεγονός.Η σημασία για τη Λέσβο και η υποδοχή των αλλαγών της οθωμανικής πολιτικής, στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων της περιόδου του Τανζιμάτ (1839-1878) και των Νεοτούρκων (1908-1918) .Προσλήψεις της ιδιότητας του πολίτη, ιδεολογικές ζυμώσεις και εθνικοί προσανατολισμοί στην εγγράμματη λεσβιακή κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί και οι συλλογικότητες στο δημόσιο χώρο σε σχέση με τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας.Κοινωνικά και λογοτεχνικά ρεύματα: το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα (με έμφαση στο κίνημα του δημοτικισμού στη Λέσβο). Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λέσβο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας: πολιτικοί προσανατολισμοί και ελληνική εθνική ιδέα γύρω από το 1912. Εμπορικά δίκτυα, κρατικά σύνορα: οι περιορισμοί, οι προσδοκίες και οι πραγματικότητες του λεσβιακού εμπορικού δικτύου στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα.Οι δημογραφικές και οικιστικές ανακατατάξεις στη Λέσβο με αφετηρία το 1912: ο μουσουλμανικός πληθυσμός του νησιού κατά τη μεταβατική περίοδο της  de facto αλλαγής του πολιτικού πλαισίου (1912-1923) και τα προσφυγικά κύματα των ελληνορθόδοξων Μικρασιατικών πληθυσμών πριν από το 1922.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ