Μελιτζάνες γεμιστές νηστίσιμες

  • Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 13:00

Η μελιτζάνα αποτελεί μία πρώτη ύλη για μία τεράστια ποικιλία πιάτων. Στη Λέσβο την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες ενώ η παραλλαγή μαγειρέματος που σερβίρεται αρκετά συχνά κυρίως εν μέσω της νηστείας για το Δεκαπενταύγουστο είναι η γεμιστή με ρύζι, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Μύρισε ο τόπος καλοκαίρι, μύρισε η κουζίνα μελιτζάνα και τα πιάτα την αναζητούν ξανά και ξανά..Για πάμε να τη φτιάξουμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά μελιτζάνες φρέσκιες
2 με 3 κρεμμύδια
2 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες
ψιλοκομμένος άνιθος
ψιλοκομμένος δυόσμος
το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ρύζι για γεμιστά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις ξεκουφαίνουμε με το ειδικό εργαλείο κρατώντας το εσωτερικό τους σε μία λεκάνη. Τις τρυπάμε με πηρούνι και τις πλένουμε. Κατόπιν τις αφήνουμε ανάποδα να στεγνώσουν. Κρατάμε σε σχήμα καπακιού το κάτω μέρος τους. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι τα ρίχνουμε μέσα και προσθέτουμε το ρύζι, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τον άνιθο, το δυόσμο, το εσωτερικό της μελιτζάνας  και ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσουν. Στη συνέχεια παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και γεμίζουμε μέχρι επάνω τις μελιτζάνες κλείνοντας την καθεμία με το καπάκι της. Τις τοποθετούμε δίπλα δίπλα σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε γύρω γύρω το υπόλοιπο λάδι και λίγο νεράκι. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και άλλο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Πηγή: lesvoskitchen gr

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ