Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στη Λέσβο περιλάμβανε διαλέξεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ανάδειξη του ξεχωριστού τοπίου της Λέσβου, της πολιτιστικής και της ιστορικής της ταυτότητας.
Διαλέξεις
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με σημαντική συμμετοχή και θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές: αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και πολιτισμού». Ο Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μίλησε με θέμα «Ο Θεόφραστος, τα πετρώματα και η γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου» και παρουσίασε την γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου μέσα από το πλήθος των γεωλογικών μνημείων και το Απολιθωμένο Δάσος με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Θεόφραστου. Στη συνέχεια η κα. Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος της Κ΄ ΕΠΚΑ παρουσίασε τα «Πράσινα» Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Κ΄ ΕΠΚΑ, «Το δέντρο της ζωής» και «Φωνές νερού μυριάδες». Παρουσίασε τους στόχους των προγραμμάτων, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε.
Περιήγηση στη Λέσβο – Γνωρίζουμε μοναδικά Μνημεία και Τοπία
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 όπου πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδρομή στα τοπία και μνημεία της Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι με θέμα «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών».
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικόλαος Ζούρος, τους αρχαιολόγους της Κ΄ ΕΠΚΑ κα. Θάλεια Κυριακοπούλου, κα. Γεωργία Δεληγιώργη και Μανώλη Γιοματάρη, και την αρχαιολόγου της 14ης ΕΒΑ Ισμήνη Κουνέλη-Παρασχάκη.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και περιλάμβανε γνωριμία με τα αρχαιολογικά ευρήματα της Λέσβου και ειδικότερα τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά πόλης της Μυτιλήνης πάνω στα οποία έχει αποτυπωθεί η θεοποίηση της φύσης μέσα από τους μύθους. Στη συνέχεια, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, οι συμμετέχοντες γνώρισαν το λιμάνι της Μυτιλήνης των κλασσικών χρόνων, τη Ρωμαϊκή στοά και τα στοιχεία της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου στη Μυτιλήνη.
Κατά την περιήγηση στο ανατολικό τμήμα της Λέσβου ενημερώθηκαν για την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής και τη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου του Κόλπου της Γέρας με τους ελαιώνες, τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα, τις θερμές πηγές και το δέλτα του Ευεργέτουλα.
Στη θέση Λαρισαίες πέτρες, το γεωλογικό τοπίο και τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την άρρηκτη σχέση φύσης και ανθρώπου καθώς πάνω στην επιφάνεια του ρήγματος της Λάρσου έχει λαξευτεί η αύλακα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μυτιλήνης. Παρουσιάσθηκαν επίσης στοιχεία για τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της περιοχής.
Ακολούθησε η περιήγηση στο πευκοδάσος της Κεντρικής Λέσβου και στα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύως και η επίσκεψη στο Ιερό των Μέσων, ένα μοναδικό στον ελληνικό χώρο ψευδοδίπτερο ναό, ο οποίος υπήρξε έδρα του Κοινού των Λεσβίων.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στην περιοχή της αρχαίας Πύρρας και τον κόλπο της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και με τις παρατηρήσεις του θεμελίωσε την επιστήμη της Βιολογίας.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, στην Μονή Λειμώνος, στη Βατούσα και στον ηφαιστειακό κρατήρα που λειτούργησε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια και με την έντονη δραστηριότητά του συνδέεται η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη αλλά και τον ηφαιστειακό δόμο και τη Μονή Υψηλού.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος όπου περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα τα οποία είχε παρατηρήσει ο Θεόφραστος και αναφορές του υπάρχουν στο έργο του «περί λίθων». Οι συμμετέχοντες γνώρισαν στη συνέχεια τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και τα γεωλογικά φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία ακόμα και σήμερα είναι ενεργά. Στο Μουσείο προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες τοπικά εδέσματα.
Η περιήγηση στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου ολοκληρώθηκε στην περιοχή της Ερεσού, γενέθλιο τόπο του Θεόφραστου όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την αρχαιολογική συλλογή Ερεσού, την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ανδρέα, τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεωτόπους τεκμήρια της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο παρελθόν και τα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου του Μαστού όπου είναι χτισμένη η ακρόπολη της Ερεσού.
Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα από την περιήγηση και πρότειναν την επανάληψη και στο μέλλον αντιστοίχων εκδηλώσεων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα παιδιά και περιλάμβαναν την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στην πόλη της Μυτιλήνης και στο Σίγρι. Με Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης υλοποιήθηκε με υπεύθυνη την Αρχαιολόγο της Κ' ΕΠΚΑ κα. Δ. Τσολάκη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωνές νερού μυριάδες» όπου μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες τονίστηκε η αξία του νερού για τον άνθρωπο στην καθημερινή ζωή, τη θρησκεία και την τέχνη.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» με υπεύθυνο τον κ. Μ. Γκόγκο. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ δύο ομάδες Μικρών Παλαιοντολόγων συμμετείχαν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνώρισαν και ταξινόμησαν τα ευρήματά τους, γνώρισαν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.