Όπως υποστήριξε ο εισαγγελέας, αναμετέδωσε δεδομένα φυσικών προσώπων και διέσυρε υπολήψεις χωρίς καν να έχουν δικαστεί. «Τους παρέδωσε στη χλεύη μιας κοινωνίας που ζητά αίμα και ήρθε αυτό που προσφέρει αίμα. Πέταξε στο Κολοσσαίο ανθρώπους και υπολήψεις χωρίς να τον νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες ή όχι. Είναι λύση η ανθρωποφαγία; Είναι λύση ο κανιβαλισμός;» είπε ο εισαγγελέας.
Ο δημοσιογράφος υποστήριξε στην απολογία του ότι προχώρησε στην αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ όταν οι άλλοι προσπαθούσαν να την συγκαλύψουν. «Το ότι έχεις λογαριασμό σε τράπεζα δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Εάν υπήρχαν τα ποσά δίπλα στα ονόματα τότε θα ήταν προσωπικό δεδομένο. Υπάρχει μια ελίτ που δεν ήθελε να βγει η λίστα Λαγκάρντ στη δημοσιότητα. Παίζω πρώτο θέμα στο BBC και στο Al Jazeera και εδώ παίζω 15ο θέμα. Γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται στη λίστα τυπώνουνε εφημερίδες και έχουν κανάλια. Όποιος προσβλήθηκε ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Θέλω να διαφυλάξετε το δικαίωμα μου να γράφω την αλήθεια» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βαξεβάνης.
Η δίκη του δημοσιογράφου ξεκίνησε το πρωί σε μία κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συναδέλφους του κατηγορούμενου, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν από το πρωί έξω από το Αυτόφωρο Μονομελές πλημμελειοδικείο για την κάλυψη της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμελά ο οποίος τόνισε ότι ο δημοσιογράφος με την δημοσιοποίηση της λίστας έπραξε το καθήκον του, ενώ τόνισε ότι το δημόσιο υπερτερεί του ατομικού συμφέροντος. Ο κ. Μπουμελά επικαλέστηκε δημοσιοποίηση στην Βρετανία κατάστασης δαπανών του Κοινοβουλίου η οποία προκάλεσε έντονες πολιτικές συζητήσεις, αλλά πάντως όχι δίωξη των δημοσιογράφων που την ανέδειξαν. Ανέφερε επίσης, καθώς στην δίκη δεν υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας, ότι αν κάποιος από τους πολίτες που περιλαμβάνονται στην λίστα που δημοσιεύθηκε είχε θιγεί, θα βρισκόταν στο δικαστήριο κατά του Βαξεβάνη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) Δημήτρης Τρίμης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι και ο ίδιος αν είχε την λίστα θα έπραττε όπως και ο κατηγορούμενος συνάδελφός του ενώ τόνισε ότι η εποχή απαιτεί διαφάνεια.
Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί «πλήγμα» στον συνταγματικό πολιτισμό και την Δημοκρατία και τόνισε ότι «εκείνοι που συνέβαλαν στην συγκάλυψη της υπόθεσης , κυκλοφορούν ανενόχλητοι και διώκεται εκείνος που την αποκάλυψε».
Η εξέταση μαρτύρων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της τραγουδίστριας Δήμητρας Γαλάνη. Νωρίτερα στο δικαστήριο η υπεράσπιση του δημοσιογράφου υπέβαλε ενστάσεις ακυρότητας και αοριστίας του κατηγορητηρίου ενώ ο εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου κ. Χ. Οικονομόπουλος ανέγνωσε δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην λίστα που δημοσιεύθηκε. Ο γνωστός νομικός υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στις αρχές της δημοσιογραφίας. Αντίστοιχη δήλωση, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, έχει κάνει σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα και ο γνωστός εφοπλιστής κ. Αθ. Μαρτίνος που το όνομα του επίσης περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα. Ο εφοπλιστής υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC είναι κατασκευασμένη ενώ επισημαίνει ότι δεν ενοχλείται από την δημοσιοποίηση διότι δεν έχει να κρύψει τίποτε.
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το δικαστήριο έκρινε αθώο τον δημοσιογράφο παρά την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε ο Κώστας Βαξεβάνης να κριθεί ένοχος.
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ