«Θεσμικά σχιζοφρενή» χαρακτήρισε την εικόνα της δικαιοσύνης ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κώστα Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης να στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ και από την άλλη να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε.
Επίσης ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε αναφερόμενος στο κατηγορητήριο ότι δεν καλείται ούτε ένας μαρτυράς, καθώς και ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό. «Η μαχόμενη δικαιοσύνη πρέπει να πει 'όχι' σε τέτοιες διώξεις, σκοπιμότητας και μεθόδευσης» υπογράμμισε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της δίκης διατυπώθηκαν δύο αιτήματα από την υπεράσπιση του κ. Βαξεβάνη. Το πρώτο περί αοριστίας του κατηγορητηρίου (αίτημα που πρότεινε ο εισαγγελέας να απορριφθεί) και ένα δεύτερο αίτημα που αφορά το τυπικό της διαδικασίας, καθώς το κατηγορητήριο θεωρείται από τους συνηγόρους άκυρο, γιατί δε φέρει επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
«Είστε σε δύσκολη θέση» τόνισε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Μονομελούς ο Βασίλης Καπερνάρος, ένας εκ των συνηγόρων. «Δεν φταίει ο κατηγορούμενος, αλλά αυτοί που κίνησαν τη δίωξη».
«Προστατεύστε τη δικαιοσύνη, πρόκειται για δίωξη που στήθηκε στο πόδι» δήλωσε ο Χάρης Οικονομόπουλος, επίσης συνήγορος του κ. Βαξεβάνη.
«Το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον» για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ υπογράμμισε στην κατάθεση του στη δίκη Βαξεβάνη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμελά.
Ο κύριος Μπουμελά, ο οποίος έδωσε πολιτικό όρκο, αλλά και όρκο στο διεθνή κώδικα των δημοσιογράφων, επισήμανε πως η δίωξη Βαξεβάνη είναι έξω από τη λογική, καθώς εκτιμά ως αυτονόητο καθήκον του δημοσιογράφου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση.
Ο ίδιος σημείωσε πως το δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο, αλλά και πως αν είχε προσβληθεί κάποιος από τη δημοσιοποίηση, θα ήταν παρών στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας. Επίσης, σημείωσε πως η δημοσίευση σε παρόμοια υπόθεση στο παρελθόν στην Αγγλία είχε καταστήσει τους εμπλεκόμενους δημοσιογράφους ήρωες.
Η ημέρα χαρακτηρίζεται και από τη δήλωση του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου (το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα) προς τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι δεν ενοχλείται από τη δημοσιοποίηση, καθώς και πως δεν πιστεύει πως η λίστα είναι κατασκευασμένη.
Παράλληλα, ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Χάρης Οικονομόπουλος, ανέγνωσε προς το δικαστήριο δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα, ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του δημοσιογράφου και πως έχει εμπιστοσύνη στις αρχές της δημοσιογραφίας.
«Η δημοσιοποίηση είναι καθήκον και υποχρέωση του δημοσιογράφου σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης.
«Με κανέναν τρόπο δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα στη λίστα. Το να κρυβόμαστε καθιστά τα πράγματα χειρότερα» συμπλήρωσε.
Ξεκίνησε την Πέμπτη στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ.
-
Πηγή :
in.gr
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ