Ο λόγος για το γραφικό Πλωμάρι που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λέσβου και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.
Η «πρωτεύουσα του ούζου», όπως την αποκαλούν, χτίστηκε το 1842, όταν σταμάτησαν οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι κατέβηκαν από το Μεγαλοχώρι κοντά στη θάλασσα. Τη διασχίζει ο χείμαρρος Σεδούντας για αυτό παλαιότερα λεγόταν και Ποταμός, ενώ η ονομασία Πλωμάρι αποδίδεται, κατά μία εκδοχή, στο φυτό φλώμος.
Το Πλωμάρι γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο όσο και στη βιομηχανία, καθώς ήταν μια κωμόπολη με πολλά ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, πυρηνεργοστάσιο και ουζοποιεία, όπου παρασκευαζόταν το ονομαστό ντόπιο ούζο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το Πλωμάρι έχασε ένα μέρος της παλιάς αίγλης, καθώς έχασε τη δυνατότητα συναλλαγών με τα τουρκικά παράλια.
O σύγχρονος οικισμός του Πλωμαρίου είναι δομημένος γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου που χτίστηκε το 1847 και περιλαμβάνει τις γειτονιές Πλάτανο, Aγία Παρασκευή, Tαρσανά, Aγορά, Προάστιο, Προφήτη Hλία.
Αρχοντικά με περιποιημένους καταπράσινους κήπους, γραφικά καλντερίμια που οδηγούν σε παλιές γειτονιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και σύγχρονα οικοδομήματα δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Σήμα κατατεθέν του οικισμού ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της κωμόπολης ξεχωρίζουν το παλιό σαπωνοποιείο, το οποίο τώρα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο όπου εκτίθενται όλα τα σύνεργα παρασκευής σαπουνιών, καθώς και η εμπορική αλληλογραφία των ιδιοκτητών του σαπωνοποιείου με τις αγορές του εξωτερικού.
Επίσης, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το τέμπλο από λευκό μάρμαρο και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Πλωμαρίου.
Το Πλωμάρι φημίζεται για τη παραγωγή του ομώνυμου ούζου, που αποτελεί διασημότερο παραδοσιακό προϊόν του νησιού. Μάλιστα στις εγκαταστάσεις της ουζοποιϊας Βαρβαγιάννη λειτουργεί και μουσείο ούζου, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει παλιούς αποστακτήρες και άλλα σύνεργα του τρόπου παραγωγής του ούζου, καθώς και έγγραφα εμπορίας και εξαγωγών.
Σε μικρή απόσταση από το Πλωμάρι θα βρείτε την παραλία του Αγίου Ισιδώρου, μία από τις καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα, αλλά και τη Μελίντα με τον εντυπωσιακό βράχο. Στην περιοχή ξεχωρίζουν οι ακρογιαλιές της Αγίας Βαρβάρας και της Δρώτας, καθώς και η υπέροχη παραλία Αμμουδέλι.
Στην περιοχή του Πλωμαρίου υπάρχουν πολλά μικρά ορεινά χωριουδάκια που ονομάζονται «Πλωμαριτοχώρια». Αξίζει μια βόλτα στο Παλαιοχώρι, το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι, το Ακράσι και τη Πλαγιά, τα οποία χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου ανάμεσα σε αγέρωχους βράχους και πεύκα