Τι σας κάνει να θυμώνετε και πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας

  • Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 04:23

Οι επιθετικές πράξεις και συμπεριφορές που προέρχονται από τον θυμό σας είναι αυτές που θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε

Εσείς πώς αντιδράτε όταν θυμώνετε; Φωνάζετε; Βρίζετε; Χτυπάτε; Το κρατάτε μέσα σας και τα βάζετε έπειτα με τον εαυτό σας; Εκφράζετε τη διαφωνία σας και διεκδικείτε αυτό που θέλετε;

Όποια κι αν είναι η αντίδρασή σας, ο θυμός είναι ένα συναίσθημα και είναι καλό να το εκφράζετε. Ο τρόπος που το εκφράζετε όμως μπορεί να είναι καταστροφικός για εσάς και τους γύρω σας, αν χάνετε τον έλεγχο των αντιδράσεών σας. Οι επιθετικές πράξεις και συμπεριφορές που προέρχονται από τον θυμό σας είναι αυτές που θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε.

Γιατί θυμώνετε

Για να αποκτήσετε τον έλεγχο. Όταν αντιληφθείτε ότι τα συμφέροντά σας παραβιάζονται και η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα θέλατε μπορεί να θυμώσετε και να γίνετε επιθετικοί προκειμένου να κυριαρχήσετε. Σκοπός σας είναι να πάρετε τον έλεγχο και να χειραγωγήσετε τους άλλους προκειμένου να πετύχετε το σκοπό σας.

Για να αντιδράσετε στην αδικία. Η δίκαιη αγανάκτηση που μπορεί να νιώσετε όταν κάποιος σας καταπιέζει, σας προσβάλει και προσπαθεί να σας χειριστεί. Πρόκειται για την αντίληψη της αδικίας προς τον εαυτό σας ή άλλους που συγκρούεται με τις αρχές και τις αξίες που έχετε και αισθάνεστε την ανάγκη να αντιδράσετε για να προστατεύσετε την αξιοπρέπειά σας.

Για να αισθανθείτε δυνατοί. Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθετε κατώτεροι από τους άλλους μπορεί να γίνετε επιθετικοί για να τους μειώσετε, συμβουλεύει το omorfamystika. Κάνοντας τους άλλους να νιώσουν κατώτεροι, εσείς θα αισθανθείτε ανώτεροι από εκείνους.

Για να βλάψετε τον εαυτό σας. Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι συχνές στην κατάθλιψη. Τις περισσότερες φορές μπορεί να συμπεριφερθείτε με τρόπο που θα βλάψει άμεσα ή έμμεσα τον εαυτό σας.

Πώς να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις σας όταν είστε θυμωμένοι

Κάντε ένα διάλειμμα. Η τεχνική του time out, να απομακρυνθείτε δηλαδή για λίγο από την κατάσταση που σας θυμώνει μπορεί να σας ηρεμήσει και να σκεφτείτε πιο ψύχραιμα.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Μη βιαστείτε να μιλήσετε. Πάρτε λίγο χρόνο και απαντήστε σκεπτόμενοι προσεκτικά τα λόγια σας και τις συνέπειες αυτών.

Μην εμπιστεύεστε την κρίση σας όταν είστε θυμωμένοι. Ο θυμός μεγεθύνει την αρνητική πλευρά μιας κατάστασης με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαστρεβλώσεις στα συμπεράσματα που θα βγάλετε και να κάνετε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Αποφύγετε να κατηγορήσετε τους άλλους. Προτού βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα σκεφτείτε αν φταίει μόνο ο άλλος ή μερίδιο ευθύνης υπάρχει και σε εσάς ή στις υπάρχουσες συνθήκες.

Μην χαρακτηρίζετε τους άλλους. Πολύ συχνά στον θυμό σας μπορεί να ξεσπάσετε λέγοντας λόγια που δεν τα εννοείτε. Αυτά που πονούν περισσότερο και μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις σας είναι οι χαρακτηρισμοί που θα αποδώσετε στους άλλους και θα τους απομακρύνουν από εσάς.

Αναλογιστείτε την πρόθεση του άλλου. Η πρόθεση είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει αν ο άλλος είχε πραγματικά σκοπό να σας θυμώσει ή να σας πληγώσει. Η απουσία αρνητικής πρόθεσης μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε κατανόηση και να συγχωρήσετε ευκολότερα τα λάθη των άλλων.

Ασκηθείτε και χαλαρώστε. Η σωματική δραστηριότητα, όπως η γυμναστική, ο χορός, η γιόγκα κ.ά. μπορεί να σας προσφέρει μια υγιή εκτόνωση της εσωτερικής σας έντασης. Υπάρχουν και ασκήσεις χαλάρωσης που θα σας ηρεμήσουν, όπως η διαφραγματική αναπνοή, το αργό μέτρημα μέχρι το 10 κ.ά.

Περιγράψτε τα συναισθήματά σας. Μιλήστε για εσάς και πώς αισθανθήκατε με όσα συνέβησαν, αποφεύγοντας να περιγράφετε μόνο τις πράξεις και τις προθέσεις του άλλου. Θα σας βοηθήσει να εκφράσετε το αυθεντικό σας συναίσθημα, να εκτονώσετε την ένταση και να μην προκαλέσετε τον άλλον να αντεπιτεθεί για να αμυνθεί.

Μην περιμένετε να συμπεριφέρονται όπως εσείς θέλετε. Δείξτε επιείκεια στα λάθη τους. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι που σκέφτονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Ζητήστε βοήθεια. Αν οι αντιδράσεις σας βλάπτουν εσάς ή τους άλλους, σε σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό ή κοινωνικό επίπεδο κι εσείς νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το χειριστείτε, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Θα σας μάθει να ελέγχετε την επιθετικότητά σας και να επικοινωνείτε σωστά, εκφράζοντας τον θυμό σας χωρίς συνέπειες για εσάς και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η δύναμη της θετικής σκέψης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ