Μπορεί από μια ξαφνική απόλυση να μην κινδυνεύει η ζωή σου, κινδυνεύει όμως η ψυχική υγεία και η καριέρα σου. Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να θυμάσαι μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προϊσταμένου σου που σε έκανε να παραλύσεις είναι ότι θα δουλέψεις ξανά. «Οι περισσότεροι βιώνουν την απόλυση ως επαγγελματική ματαίωση, απόρριψη, απογοήτευση, οικονομικό αδιέξοδο, ενώ νιώθουν έντονα ανασφάλεια και άγχος» εξηγεί ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος. Τι θα πρέπει να κάνεις αρχικά; Να διαχωρίσεις το γιατί απολύθηκες. Εάν, δηλαδή, συνέβη εξαιτίας οικονομικής κρίσης και οι απολύσεις ήταν μαζικές ή αν απολύθηκες μόνο εσύ, παρόλο που η εταιρεία σημειώνει θετικά αποτελέσματα. Διότι στην πρώτη περίπτωση ο ένοχος είναι η κρίση και πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο που πρέπει να αποδεχτείς για να προχωρήσεις, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να εξετάσεις τα λάθη που έκανες ή τις παραλείψεις σου και σε οδήγησαν πρωί πρωί στην πόρτα του λογιστηρίου.
Ξεπέρασέ το!
Μη σκέφτεσαι αρνητικά «Σε μια απόλυση τείνουμε να μεγενθύνουμε την αρνητική πλευρά, ανάγοντας τη συγκεκριμένη μας εμπειρία σε συνολική απόρριψη της προσωπικότητας μας» τονίζει ο ειδικός. Μην επιτρέψεις η απόλυση να καταρρακώσει την αυτοπεποίθησή σου ως προς τις επαγγελματικές σου ικανότητες. Αναγνώρισέ τες και σχεδίασε την επόμενη ημέρα.
Δες τα πράγματα από αποστάση Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εντοπίσει τα όποια λάθη του και να σκεφτεί τι θέλει και τι μπορεί να κάνει τώρα.
Φτιάξε δίκτυο Παρ' το απόφαση: θα χρειαστεί να χτυπήσεις πόρτες για να βρεις την επόμενη δουλειά. Γι' αυτό κινητοποίησε φίλους, παλιούς συναδέλφους, γνωστούς και συγγενείς και άσ' τους να γίνουν το δικό σου γραφείο ευρέσεως εργασίας.
Μην κάνεις αναγκαστικές διακοπές Προσπάθησε να μην απομονωθείς, να μην ξυπνάς αργά το μεσημέρι, να μη θεωρείς την εύρεση εργασίας «χαμένο» παιχνίδι. Εάν το πρώτο σοκ της απόλυσης το δέχτηκε ο εγωισμός σου, μην επιτρέψεις στην καθημερινή σου ρουτίνα να δεχτεί το δεύτερο. Μείνε σε εγρήγορση, δραστηριοποιήσου, στείλε βιογραφικά, δες τις μικρές αγγελίες σε εφημερίδες και Διαδίκτυο, εμπλούτισε τις γνώσεις σου.
Πρόσεχε τι στέλνεις Μην περιμένεις αποτελέσματα από τη μαζική αποστολή βιογραφικών. Δημιούργησε ένα φρέσκο, πλήρες βιογραφικό, στέλνε το σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά, με συνοδευτική επιστολή που θα εξηγεί τους στόχους σου και μη φοβάσαι να επικοινωνήσεις μαζί τους για να ρωτήσεις αν το έλαβαν.
Ζήτα βοήθεια Επειδή αυτό το διάστημα η αγορά είναι κλειστή, ζήτα τη βοήθεια ενός επαγγελματικού συμβούλου. Οι προτάσεις και οι κατευθύνσεις του θα είναι πολύτιμες για σένα.