Ανοίγοντας κανείς την πόρτα του κουρείου 1900 βιώνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Αντίκες, πίνακες ζωγραφικής με θέμα το ξύρισμα και εργαλεία εποχής σε μυούν σε μια άλλη κουλτούρα, τότε που το ξύρισμα ήταν ιεροτελεστία για τους άνδρες.
Οπως εξηγεί στο Newsit o ιδιοκτήτης του κουρείου, Παναγιώτης Γρηγορίου "το 1987 που ήρθα στην Ελλάδα από το Κάϊρο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα διαπίστωσα οτι έλειπε το θέμα του κουρειου. Ετσι το 2008 κατάφερα να ανοίξω το κουρείο που ονειρευόμουν.
Στο κουρειο γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν υπάρχουν οι άνδρες κοκορια, δεν υπάρχουν γυναίκες. Συναντάς διαφορες κοινωνικές διαστρωματωσεις, οι συζητήσεις ειναι περί αθλητικών , πολιτικής. Δυο άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξυ τους, με ενορχηστρωτη έναν τρίτο, μπορούν να ανοίξουν μια συζήτηση και σε αυτη να μπουν στην πορεία και τέταρτος και πέμπτος, δημιουργώντας ενα εκπληκτικό κλίμα".
Ο ίδιος ο κύριος Γρηγορίου άλλωστε δηλώνει εραστής της εποχής του 1900. Το ντύσιμο του, η ευγένεια του, η κουλτούρα του, η κοσμοθεωρία του δείχνουν του λόγου το αληθές.
Η φιλοσοφία του...μπαρμπέρικου
"Απευθύνομαι σε έναν άνδρα ο οποιος γνωρίζει τη σχέση εργασιας -τιμής. Γιατι, αυτός ειναι ο άνδρας του κουρειου. Ειναι αυτός που θα κανει κατι για τον εαυτό του. Δεν εχει θεαθήναι αυτο το κομμάτι. Μπαίνεις, ακούς μια διαφορετική μουσική, κανεις ενα ταξίδι στο χρόνο, φεύγεις απο την Αθήνα του σήμερα, κάθεσαι σε μια καρέκλα και χαλαρωνεις. Λες μια δυο κουβέντες στην αναμονή, πίνεις το ουϊσκακι σου και γεμιζεις τις μπαταρίες για να επιστρέψεις στην εργασία σου. Ουσιαστικά λειτουργει σαν μέσο αποσυμπιεσης. Δε γίνεται αυτόν που σε βλέπει σαν φίλο στον καφε, να μην τον δω και εγω σαν φίλο στο ταμείο.
Η καρέκλα αντίκα που κλέβει την παράσταση
Για αυτή την καρέκλα ο κύριος Γρηγορίου είναι πολύ περήφανος καθώς πρόκειται για κομμάτι του 1900. Σκεφτείτε πως την είχε αγοράσει πολλά χρόνια πριν ανοίξει το κουρείο, τότε που ακόμα δούλευε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Τη συλλογή του κουρείου συμπληρώνουν εργαλεία εποχής, έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα αντίκες.
Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος. Δείτε πως γίνεται το κόντρα ξύρισμα δια χειρός του συνεργάτη του κυρίου Γρηγορίου ο οποίος ειναι επίσης απο την Αιγυπτο και διατηρούσε δικό του κουρείο για 14 συναπτά έτη πριν έρθει στην Ελλάδα.
"Το ξυρισμα αυτό διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. ´Η μια φορα την εβδομάδα πηγαίνεις για περιποίηση στο μουσι σου. Οπότε κάνοντας ένα τοσο βαθυ ξυρισμα , με την περιποίηση , τις ζεστές πετσετες στην αρχη, έχοντας πρωτο και δεύτερο χέρι κόντρα, μετα ψηλαφηση του προσωπου να δούμε τι εχει ξεφύγει και ζεστές κομπρεσες στο τέλος.Γιατι απο εδω ο πελάτης θα φύγει έχοντας ενα πρόσωπο τέλειο" είπε τέλος ο κύριος Γρηγορίου.