Έτσι το εγχείρημα της δημιουργίας μίας σύμπραξης που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του σημαντικού για τα νησιά μας αγροδιατροφικού τομέα αλλά και πρότυπο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, «θωρακίζοντας» και προωθώντας τα αγροδιατροφικά νησιωτικά προϊόντα αλλά και αναπτύσσοντας συνέργειες με την εστίαση και τον τουρισμό, τίθεται σε πλήρη λειτουργία.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν το πρώτο Δ.Σ. πέρα από τα διαδικαστικά που αφορούν την λειτουργία της εταιρίας είναι τα παρακάτω:
1) Ενημέρωση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ σε οργανωτικά σχήματα όπως είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου (π.χ. έξυπνη εξειδίκευση, καινοτομία)
2) Ενημέρωση για τους άμεσους στόχους της εταιρίας και εξουσιοδότηση για την υποβολή πρότασης για την υλοποίηση Προγράμματος Προώθησης για τα τυριά, το ελαιόλαδο, το μέλι τη μαστίχα και το κρασί.
3) Ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν για την προώθηση της πιστοποίησης της «Κουζίνας του Αιγαίου».
4) Ενημέρωση για τις δυνατότητες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων για πραγματοποίηση εμπορικών αποστολών και επαφών σε νέες αγορές (π.χ. Πρόγραμμα Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας)
Μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας γίνονται ανάλογες προσπάθειες έχει ιδρυθεί εξ όσων γνωρίζουμε μόνο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Κρήτης.
Στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου μετέχουν πέρα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 40 επιχειρήσεις και Φορείς των Νησιών μας οι οποίες αγκάλιασαν αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα της Περιφέρειας.
Τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εταιρίες και οι Φορείς μέλη θα αφορούν στη διαμόρφωση της πολιτικής της Περιφέρειας στον Αγροδιατροφικό Τομέα και ειδικά στην προώθηση, την επιλογή των αγορών – στόχων και τη συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές μέσα από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης μέσα από τις συνεργασίες και τη δυναμική που φαίνεται ότι μπορούν να αναπτυχθούν θα αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία εκμεταλλευόμενες και τις πολύ υψηλές πιστώσεις που προβλέπονται από το νέο ΕΣΠΑ για την έξυπνη εξειδίκευση και τη τεχνογνωσία σε νέα για την Ελλάδα οργανωτικά σχήματα όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Η πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο (περίπου 51%) ανήκει στις επιχειρήσεις, τους Συνεταιρισμούς και τους Φορείς, όπως και στο Δ.Σ. όπου εκπροσωπούνται με 5 από τα 9 μέλη. Τα υπόλοιπα 4 μέλη του Δ.Σ. όπως και ο Πρόεδρος της Εταιρίας ορίζονται από τον Περιφερειάρχη.
Κάθε νησί έχει το Τοπικό του Συμβούλιο (επιχειρήσεις, φορείς, συνεταιρισμοί) που καθορίζουν την πολιτική της εταιρίας στο επίπεδο των νησιών.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή: «Μετά από επίπονες προσπάθειες και θέλοντας στην πράξη και όχι με λόγια, να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, που τον θεωρούμε ως βασικό αναπτυξιακό παράγοντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ξεκινάμε την λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συντονιστή μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα και ουσιαστικά μία εταιρία «ομπρέλα» για τα αγροτικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, αναπτύσσοντας τοπικά σύμφωνα ποιότητας σε κάθε νησί ξεχωριστά, με απόλυτο σεβασμό στην τοπική παράδοση και στις ιδιαιτερότητες και φυσικά σε απόλυτη συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Είναι μία αξιόλογη πρωτοβουλία της Περιφέρειας, με ξεκάθαρο εξωστρεφή χαρακτήρα και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για να είμαστε έτοιμοι σήμερα να εφαρμόσουμε αυτό το εγχείρημα».
Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Θεολόγος Πατερέλης από την πλευρά του τόνισε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε σήμερα την προαναγγελία της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και να θέτουμε σε πλήρη εξέλιξη όλη την δραστηριότητα που θέλουμε να αναπτύξουμε για την ανάδειξη του βασικού μας συγκριτικού μας πλεονεκτήματος, που δεν είναι άλλο από τον πρωτογενή μας τομέα. Από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την ομάδα εργασίας που ανέλαβε την ανάπτυξη της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας σε όλα τα νησιά, η προσπάθεια αυτή έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τις τοπικές κοινωνίες και μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την υλοποίηση της όλης προσπάθειας. Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Περιφερειακή αρχή συνολικά με τη δράση της έθεσε σε προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη πλέον, μπορεί να επιτύχει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση».