Τα κομάντο της frontex στα νησιά του Αιγαίου

  • Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 13:40

Αμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών για «απτά αποτελέσματα» έως τα τέλη Δεκεμβρίου στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Μετά τη συγχορδία των δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο που εμφάνιζαν την Ελλάδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν και λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα «υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα τη βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Οπως αναφέρει η Επιτροπή, η Ελλάδα προχώρησε χθες σε τρεις συγκεκριμένες δράσεις:

Πρώτον, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα.

Δεύτερον, συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών» αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Τα κομάντο της frontex στα νησιά του Αιγαίου

Τρίτον, υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η επίτροπος
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, ότι «η θέση της Επιτροπής είναι να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών».

Η ίδια είχε τονίσει ότι αυτό που αναμένουν η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την Ελλάδα είναι «απτά αποτελέσματα» έως τα τέλη Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στην ενεργοποίση των παραπάνω μηχανισμών.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά με στόχο τη συνολική χωρητικότητα 7.000 ατόμων και παράλληλα να βελτιωθεί από ελληνικής πλευράς η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων.

Οσον αφορά στην παρουσία της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελληνικές Αρχές και η Frontex βρίσκονταν έως χθες το απόγευμα σε διαπραγμάτευση για τη μορφή των ελέγχων και τον ρόλο των συνοριοφυλάκων της Frontex.

Η συμμόρφωση της Αθήνας με τις συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού αναμένεται να μετριάσει το «βαρύ» κλίμα που επεφύλασσαν κάποιες χώρες για την Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη εξακολουθούν να επικρίνουν την ελληνική πλευρά για ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα όσον αφορά κυρίως τα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά, τα οποία έπρεπε να είχαν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτές τις πρωτοβουλίες ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός, παρότι παραδέχθηκε καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς ιδίως στη δημιουργία των hotspots, υποστήριξε ότι μεμονωμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα κατά της χώρας μας λόγω των διαφορετικών πολιτικών που ασκούν στο Προσφυγικό.

Οσον αφορά στο έγγραφο για διετή έξοδο της χώρας μας από τη Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι αυτό δεν αποτελεί θέση της Επιτροπής, το τελικό κείμενο της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα.

Αναλύοντας επιμέρους τις αιτιάσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι είναι ψέμα πως η Ελλάδα αρνείται να παραλάβει 400 μηχανήματα ταυτοποίησης προσφύγων. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε λάβει μόνο 48, εκ των οποίων τα 12 προέρχονται από διμερή προσφορά της Γερμανίας» ανέφερε.

Δυναμικό
Επίσης χαρακτήρισε ψέμα ότι η χώρα μας δεν θέλει δυνάμεις της Frontex, καθώς από τον Μάιο έχουμε ζητήσει 318 άτομα, ενώ στον οδικό χάρτη που έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού υπάρχει αίτημα για 1.600 αστυνομικούς.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί τις ειδικές δυνάμεις RABIT, τα «κομάντο» -όπως τις χαρακτήρισε- της Frontex, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η χώρα μας επανέλαβε το αίτημα για την ενίσχυσή τους στα θαλάσσια σύνορα, όμως σε κάθε περίπτωση αρνείται την πρόταση της Frontex για κοινές περιπολίες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Και επέμεινε ότι το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούσε να υποβληθεί νωρίτερα: «Δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε ακριβώς τις ανάγκες» σημείωσε.

Ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε λύση -εντός των επόμενων ημερών- και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη. «Η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και για όλα τα κόμματα, γιατί κανείς δεν θέλει να ασκείται βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε» σημείωσε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Οποτε έχω πει ότι η κατάσταση θα καθαρίσει, καθάρισε» επισήμανε, σημειώνοντας ότι το θέμα θα λυθεί «χωρίς ξύλο, αλλά και χωρίς λουλούδια».

  • Πηγή : ethnos.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ