Ο Emre πουλάει τα σκάφη που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και δίνει περίπου 12 την ημέρα.
«Το καλοκαίρι πουλούσαμε περισσότερα», λέει ο Emre σε έναν Σύρο υποψήφιο πελάτη. «Αλλά ακόμα και σήμερα, πουλάμε 6 φθηνές και 6 ακριβές βάρκες την ημέρα. Πόσες θέλετε;»
«Εδώ το παράνομο εμπόριο γίνεται μπροστά στα μάτια μας και σε κάθε δρόμο υπάρχουν λαθρέμποροι. Από τη μία βρίσκονται να ξενοδοχεία όπου οι λαθρέμποροι στεγάζουν τους πελάτες τους», λέει ο Αμπού Χαλίλ, που και ο ίδιος είναι λαθρέμπορος.
Και στην άλλη πλευρά βρίσκονται τα μαγαζιά όπου οι πρόσφυγες πληρώνουν για να περάσουν με τις βάρκες στις ελληνικές ακτές.
Πλανόδιοι πωλητές κάθονται στο πεζοδρόμιο και πωλούν μπαλόνια σε πρόσφυγες – όχι για να γιορτάσουν αλλά για να τα χρησιμοποιήσουν ως στεγανά σε περίπτωση ανάγκης.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΜΠΑΠΤΖΙΔΙΚΑ ΠΩΛΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΑ
Πολλά καταστήματα στην περιοχή πωλούν σωσίβια. Ακόμα και ένα κατάστημα κεμπάπ έχει μια ντουζίνα σωσίβια για παιδιά και για μεγάλους αλλά και παπούτσια και ρούχα. Ωστόσο, κυρίως πουλάνε σωσίβια: «Τώρα πια πουλάμε μόνο δύο ή τρία ζευγάρια παπούτσια την ημέρα», λέει ένας υπάλληλος καταστήματος. «Αλλά δίνουμε ακόμα από 100 μέχρι 300 σωσίβια την ημέρα. Το καλοκαίρι έφταναν μέρες που πουλούσαμε 1.000, τα εργοστάσια δεν προλάβαιναν».
Και όλο αυτό το κραυγαλέο λαθρεμπόριο συμβαίνει ανενόχλητο, δίπλα σε αστυνομικά τμήματα.
Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ
Δύο λαθρέμποροι αναφέρουν ότι το κόστος μιας θέσης σε μια φουσκωτή βάρκα για την Ελλάδα έχει μειωθεί από 1.200 δολάρια που ήταν τον Σεπτέμβριο στα 800 δολάρια.
«Ανθρωποι που δεν είχαν χρήματα τότε μπορούν να έρθουν τώρα» λέει ένας λαθρέμπορος.
Η ΣΜΥΡΝΗ ΞΈΡΕΙ ΑΠΌ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
Οι πρόσφυγες δεν είναι κάτι ξένο για τη Σμύρνη, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Guardian. Το 1922, χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι της Σμύρνης κατέφυγαν στο λιμάνι και προσπαθούσαν να φύγουν, όταν τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη και έκαιγαν την πόλη για μια εβδομάδα.
Για μέρες ολόκληρες, δυτικά πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ακριβώς έξω από την ακτή, αρνούνταν να τους σώσουν.
Σήμερα, οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη πιο εύκολα, προσθέτει ο δημοσιογράφος του Guardian, ενώ αναρτά το βίντεο με την καταστροφή της Σμύρνης.