Μέχρι το 2011 ο Παναγιώτης δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Διατηρεί μηχανουργείο στη Μυτιλήνη και μοίραζε το χρόνο του στη δουλειά του και στην οικογένειά του. Ένα βίντεο που είδε τότε, με ένα πατέρα ο οποίος σπρώχνοντας το αναπηρικό καρότσι με το γιο του πήρε μέρος στην διοργάνωση και κατάφερε ν’ ανακηρύξει τον ανάπηρο γιο του Ιron Man» τον έκανε να βάλει στόχο να φθάσει και εκείνος μέχρι εκεί. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Και ο ίδιος αντιμετώπισε έντονα προβλήματα με τη μέση του , είχε υποβληθεί σε επεμβάσεις το 2007 και είχε βρεθεί και εκείνος στο αναπηρικό καροτσάκι μέχρι να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του. Για έναν άνθρωπο που δεν ήταν αθλητής και αντιμετώπιζε προβλήματα στη μέση το να καταφέρει να φθάσει σε τέτοιο επίπεδο προετοιμασίας ώστε να πάρει μέρος στους συγκεκριμένους αγώνες, φάνταζε τότε σαν κάτι αδύνατο.
«Είναι μια πρόκληση με τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. Νικητές είναι όλοι όσοι βρίσκονται στην γραμμή εκκίνησης ενώ τον τίτλο του Ironman παίρνουν όσοι καταφέρνουν να τερματίσουν» λέει ο Παναγιώτης Διμπαμπής.
Για να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία του συγκεκριμένου τρίαθλου Ironman Θα πρέπει να σκεφθεί ότι : Οι αθλητές ξεκινάνε με κολύμβηση σε απόσταση 3,9 χλμ. Μετά από αυτό, βάζουν παπούτσια και διανύουν 180,3 χλμ. με ποδήλατο και όταν τελειώσει αυτή η διαδρομή θα αφήσουν το ποδήλατο και τρέξουν ένα πλήρη μαραθώνιο των 42,2 χλμ.
Οι αθλητές έχουν συνολικά 17 ώρες για να ολοκληρώσουν αυτόν τον άθλο. Το συγκλονιστικό είναι ότι στο συγκεκριμένο αγώνα δεν παίρνουν μέρος μόνο φορμαρισμένοι αθλητές Άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες έχουν ολοκληρώσει το Ironman, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με ακρωτηριασμένα μέλη, άτομα σε αναπηρικές καρέκλες ενώ ανάμεσά τους είναι και ο πατέρας από την Αμερική που μετέφερε και έσπρωχνε το γιό του στο αναπηρικό καρότσι, σε όλη τη διαδρομή και συγκίνησε τον Παναγιώτη Διμπαμπή. Άνθρωποι στη ηλικία των 70 και των 80 χρόνων, μπήκαν στον αγώνα του Ironman και τερμάτισαν.
Σε ηλικία 34 ετών, ο Παναγιώτης Διμπαμπής χωρίς προηγουμένως να έχει ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, ξεκίνησε να κάνει συστηματικά ποδήλατο καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις στο νησί. Το 2012 πήρε μέρος σε αγώνες ποδηλασίας στην Αγγλία. Διήνυσε 4,5 χιλιόμετρα. Πήρε επίσης πέρυσι μέρος στο half Ironman στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση που περιλαμβάνει ακριβώς τις μισές αποστάσεις από την κύρια διοργάνωση. Εκεί τα πήγε παρά πολύ καλά για πρώτη φορά. Τερμάτισε σε 5 ώρες και 32 λεπτά.
Το Νοέμβριο του 2014 μια επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει στο μηνίσκο πήγε πίσω την προετοιμασία του. Εκείνος όμως δεν το έβαλε κάτω συνέχισε από τον Ιανουάριο του 2015 αμέσως μετά, κάνοντας επί ώρες ποδήλατο ενώ το κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης τον υποχρέωσε να προπονείται στο κολύμπι στη θάλασσα, μέσα στο χειμώνα! Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έκανε σκληρή προετοιμασία για τους φετινούς αγώνες στην Αυστρία στους οποίους πήραν μέρος συνολικά 3000 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους 7 που πήραν μέρος από την Ελλάδα.
Για να πάρει τον τίτλο του Iron Man ο Παναγιώτης Διμπαμπής κολύμπησε 3,8 χλμ σε μία ώρα και 17 λεπτα, έκανε ποδήλατο διανύοντας 180 χιλιόμετρα σε 6 ώρες και 16 λεπτά ενώ έτρεξε μαραθώνιο 42,2 χιλιόμετρα σε 4 ώρες και 28 λεπτά ! Ολοκλήρωσε τον αγώνα του συνολικά σε 12 ώρες και 20 λεπτά χωρίς να σταματήσει .
«Μετά από τόσες ώρες αγώνα είναι φανταστικό την ώρα του τερματισμού να ακούς από τα ηχεία μέσα σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα το όνομα σου και να λέει «You are a Ironman». Είναι μοναδικές οι στιγμές, αυτές δεν περιγράφονται» μας λέει ο ίδιος.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια η οικογένειά του βρισκόταν στο πλευρό του αν και οι δικοί άνθρωποι δεν μπορούσαν πάντα να καταλάβουν το λόγο που καθημερινά χρειαζόταν να ξεπερνά τις αντοχές του δουλεύοντας στην επιχείρησή του, και κάνοντας προπονήσεις από τα χαράματα και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Αφήνεις πράγματα πίσω σου, θυσιάζεις πολλά πράγματα, για να πετύχεις το στόχο σου. Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος που τα κατάφερα».