Δύο ελληνικές ομάδες κέρδισαν τις εντυπώσεις στέλνοντας μικροδορυφόρο στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού σε διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος σε συνεργασία με το Norwegian Centre for Space-related Education (NAROM).
Η ομάδα Aristarchus του 3ου Γενικού Λύκειου Μυτιλήνης (στη φωτό πάνω) κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία προχωρημένων, ενώ στην ομάδα ViannoSat από την Κρήτη απονεμήθηκε έπαινος για τη μικρότερη ομάδα που ολοκλήρωσε την αποστολή.
Η ομάδα Aristarchus από τη Μυτιλήνη
Το 2012 ομάδα από τη Μυτιλήνη με υπεύθυνο καθηγητή το Γιώργο Κοντέλλη είχε επίσης κατακτήσει τη 2η θέση στον ίδιο διαγωνισμό. Φέτος, ο αυτοσχέδιος μικροδορυφόρος της ομάδας παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα, αφού δεν έστειλε δεδομένα στο σταθμό βάσης για ανάλυση. Ωστόσο, άλλη ομάδα βρήκε τυχαία το δορυφόρο της ομάδας και μάλιστα ανέπαφο, εξηγήθηκαν οι λόγοι του προβλήματος στην κριτική επιτροπή και η ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση!
Λόγω των σταθερά καλών επιδόσεων, στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης διδάσκεται το μάθημα της ρομποτικής από την 1η Λυκείου, «το οποίο εισάγει τους μαθητές στον κόσμο του CanSat, με τον οποίο θα ασχοληθούν στη 2α Λυκείου». «Οι μαθητές είναι «υποψιασμένοι», ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το καλό track record στο διαγωνισμό και γι΄ αυτό φυσικά έχουν υψηλές απαιτήσεις και από εμάς τους καθηγητές τους», αναφέρει ο κ. Κοντέλλης.
Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι: Μανώλης Πρωτούλης, Αντώνης Μυρσινιάς, Νέαρχος Προκοπίου, Παναγιώτης Κατζάνης, Μαριλένα Μπουγουλιά, Γιάννης Αϊβαλιωτέλλης, Μιχαέλλα Παπαχίου, Δημήτρης Σπαθάρης και Όθωνας Κοντός.
Η ομάδα Viannosat από την Κρήτη
Στην ομάδα συμμετείχαν μόλις 2 μαθητών λόγω της αλλαγής της ημερομηνίας των Πανελληνίων Εξετάσεων που εμπόδισε την συμμετοχή των παιδιών της 3ης Λυκείου.
«Με διαφορετική αντιμετώπιση από το υπουργείο μας, π.χ. να τους επέτρεπε επίσημα να δώσουν στις επαναληπτικές θα είχαμε καλύτερη τύχη», μάς λέει ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Άστρινος Τσουτσουδάκης. «Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να τα πείσω να μην αφήσουν τις εξετάσεις τους και να έρθουν μαζί μας. Είναι άριστοι μαθητές και σίγουροι αυριανοί φοιτητές. Τα παιδιά που δεν ήρθαν όχι μόνο δούλεψαν αλλά και οι γονείς τους έτρεχαν μέχρι τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν τα χρήματα από χορηγίες αλλά και από το υστέρημα τους επιδεικνύοντας ένα μοναδικό μεγαλείο ψυχής».
Ο δορυφόρος της Viannosat ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός και από τους ελάχιστους του διαγωνισμού που κατάφεραν να μεταδώσουν όλα τα απαιτούμενα δεδομένα στο σταθμό βάσης αφού δεν παρουσίασε καμιά βλάβη κάτω από τις εξαιρετικά υψηλές διαδοχικές επιταχύνσεις.
Συμμετείχαν οι Γιώργος Λουλάκης και Θάλεια Δογκάκη, ενώ στην Κρήτη έμειναν οι Δημήτρης Χριστοδουλάκης, Παναγιώτης και Μαρία Ραπτάκη