Η Αθηνά Πολυχρόνη δασκάλα του Δημοτικού σχολείου Άντισσας ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, έχοντας ήδη κάνει παρόμοιες δράσεις και σε σχολείο της Χίου όπου είχε υπηρετήσει, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) στις 6 Μαρτίου. Στόχο ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από βιωματικές δράσεις. Και οι 16 μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διάφορους ρόλους στο βίντεο που ετοίμασαν μαζί με τη δασκάλα τους.
Η απήχηση της δράσης αυτής, στους μαθητές ήταν εντυπωσιακή. Όπως μας είπε η κ. Πολυχρόνη, οι μαθητές, «παίζοντας» ρόλους για τις ανάγκες του βίντεο, τους οποίους έχουν ζήσει και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους στο σχολείο, είτε ως θύμα είτε ως θύτες, αντιλήφθηκαν πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχαν συνειδητοποιήσει.
«Οι μαθητές παρακολούθησαν στη τάξη διάφορα βίντεο (από κυβερνητικές και μη οργανώσεις) σχετικά με τις μορφές βίας, την πρόληψη αλλά και τα αίτιά της. Οι αντιδράσεις τους ήταν συγκινητικές και τρυφερές καθώς κάποια από τα παιδιά με ρώτησαν αν μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε τηλέφωνο το αγοράκι που έκλαιγε σε ένα βίντεο για να γίνουμε εμείς οι φίλοι του. Επίσης, αρκετοί μαθητές είδαν τον εαυτό τουςμέσα από τους πρωταγωνιστές των βίντεο και τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για δικά τους περιστατικά κατά τα οποία ήταν θύματα αλλά και θύτες. Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων δώσαμε υπόσχεση στον εαυτό μας ότι από δω και πέρα θα προσπαθούμε να υπερασπίζουμε εμάς, να υπερασπιζόμαστε τους άλλους και να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας! Κοινό ομαδικό συμπέρασμα «Όχι στη βία, ναι στη φιλία!»
« Οι βιωματικές δραστηριότητες και η χρήση των ΤΠΕ (τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας) στη διδακτική πράξη προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών, κάνουν εφικτή την ενεργή συμμετοχή τους στο σχολείο και συντελούν στην αποτελεσματική επίτευξη του αρχικού στόχου που είναι η γνώση» μας λέει η κ. Πολυχρόνη.
Το βίντεο του Δημοτικού σχολείου Άντισσας αναρτήθηκε χθες από την επίσημη σελίδα της Unicef Greece στο διαδίκτυο, σαν μέρος της καμπάνιας της κατά του σχολικού εκφοβισμού και μέσα σε λίγα λεπτά είχε χιλιάδες επισκέπτες. Η ίδια η εκπαιδευτικός είχε στείλει το βίντεο μαζί με αίτημα για αποστολή υλικού από τη unicef σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. «Δεν περίμενα ότι θα επέλεγαν το βίντεο αυτό, καθώς προφανώς ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι που από τη δική μας δράση, καταφέραμε να στείλουμε μήνυμα προς χιλιάδες αποδέκτες» είπε στα «Νέα της Λέσβου» η κ. Πολυχρόνη .
Εκτός από το βίντεο οι μαθητές ζωγράφισαν επίσης για το σχολικό εκφοβισμό και οι δημιουργίες τους εντυπωσιάζουν και συγκινούν.