Υλικά
για 4-6 άτομα
• 8 κολοκυθάκια, μέτρια
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, τριμμένο
• ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
• 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
• 8 αυγά
• 1½ φλιτζ. φέτα ή μυζήθρα ξερή, τριμμένη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 1 ώρα πιέζοντάς τα για να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου, σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα κολοκύθια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο (προαιρετικά), αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί και τα ρίχνουμε στο μείγμα των κολοκυθιών. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30x20 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Σερβίρεται και κρύο.