-750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
-3 καρότα ψιλοκομμένα
-2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό τμήμα τους)
-2 κουτ. σούπας σέλερι ψιλοκομμένο
-1 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι
-1 κουτ. γλυκού αλεύρι
-½ λίτρο ζωμό μοσχαρίσιο σπιτικό
-2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-2 γαρίφαλα
-αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ
-1 ½ κιλό πατάτες
-50 γρ. βούτυρο
-1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
-½ λίτρο γάλα
-100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Eκτέλεση
Zεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα καρότα, τα πράσα και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη. Aφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε στο ίδιο λάδι τον κιμά σιγά σιγά ανεβάζοντας την ένταση της φωτιάς. Aλατοπιπερώνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι, τον μαϊντανό και το θυμάρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον ζωμό του μοσχαριού και τον ντοματοπελτέ μαζί με τα γαρίφαλα. Mαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Pίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και βράζουμε τις πατάτες για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με το βούτυρο, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Aλατοπιπερώνουμε καλά και τις λιώνουμε με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ή με το εργαλείο του πουρέ. Aπλώνουμε σε πήλινο σκεύος τον κιμά με τα λαχανικά και τον σκεπάζουμε με τον πουρέ. Aπλώνουμε από πάνω το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 30 λεπτά περίπου.