Κόκορας κοκκινιστός με φλομάρια. Παραδοσιακό πιάτο της Λήμνου!

  • Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 20:19

Τι έχουμε:

1κόκορα κομμένο σε κομμάτια 4 φλιτζ. φλομάρια (χυλοπίτες) 4-5 ντομάτες

2φύλλα δάφνης

2κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 1 φλιτζ. λάδι ελιάς

1 ποτηράκι κρασί
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Τι κάνουμε
Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4 λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι π 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα.Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.

Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τα φλομάρια με τα κομμάτια του κόκορα και τη σάλτσα του.

Σημείωση: Μπορούμε εάν θέλουμε, να βράσουμε τα φλομάρια μαζί με τον κόκορα, προσθέτοντάς τα ένα τέταρτο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ