Ελιόψωμο (Παλαιόκηπος)

  • Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 07:28

Τελικά όσο και να θέλει να βάλει κανείς όρια η γαλαντομία της λεσβιακής υπαίθρου φαντάζει το λιγότερο ανεξάντλητη. Τα αποθέματα σε πρώτες ύλες και διαδικασίες παρασκευής εδεσμάτων δεν σταματούν αναγάγοντας συνεχώς τη λεσβιακή γαστρονομία σε μία από τις πλέον δημοφιλέστερες και περιεκτικότερες. Στη Λέσβο η ελιά δεν είναι απλός ένας καρπός αντίκτυπος μίας δυνατής οικονομικής οδού. Είναι ένα υλικό αρκετά ισχυρό στα χέρια κάθε νοικοκυράς που σέβεται την παράδοση και τη φαντασία της τοπικής κουζίνας. Το ελιόψωμο για παράδειγμα είναι ένα ακόμη έδεσμα βασισμένο στην χαρακτηριστική αλμυρόπικρη γεύση της ελιάς προερχόμενη από τα "μαξούλια" του νησιού...Εμείς το γευτήκαμε στον Παλαιόκηπο από τα χεράκια της κ.Βασιλικής στα πλαίσια της γιορτής για τα "Γλιτώματα της ελιάς"...Ευκαιρία να ξεσηκώσουμε όμως και τη συνταγή.....

ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
ι κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
νερό όσο σηκώσει η ζύμη
σουσάμι για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΕΛΙΑΣ:
μαύρες ελιές
3 με 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
6 με 7 φυλλαράκια φρέσκος δυόσμος
3 με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υλικά ενώ προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Κατόπιν την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το μείγμα ελιάς ανακατεύοντας τα υλικά μας. Μόλις η ζύμη μας έχει ήδη φουσκώσει τη χωρίζουμε σε 3 με 4 ίσα μέρη. Βάζουμε στη μέση το μείγμα ελιάς και γυρίζουμε τη ζύμη σε ρολό. Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί με τη δίπλωση από κάτω για να μην ανοίξει. Το αφήνουμε πάλι 1 ώρα να "ξεκουραστεί" και μόλις είναι έτοιμο το αλείφουμε με λίγο λαδάκι, πασπαλίζουμε με σουσάμι ενώ κάνουμε 5 περίπου χαρακιές στην επιφάνεια για να ψηθεί καλά. Το ψήσιμο διαρκεί μισή ώρα και γίνεται στους 180 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το κόβουμε μισή ώρα αργότερα για να έχει κρυώσει...

  • Πηγή : lesvoskitchen gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ