Είναι γνωστό ότι το κολύμπι θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα αρμονικά και ομοιόμορφα, χωρίς να δίνεται έμφαση μόνο σε ένα μέρος του, όπως γίνεται με άλλα αθλήματα. Το γεγονός ότι η εκγύμναση γίνεται στο νερό και μάλιστα το θαλασσινό, έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, το γεγονός ότι μειώνει τις έντονες καταπονήσεις του σώματος εξαιτίας της άνωσης. Γνωρίζατε όμως ότι το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά για ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους; Αν ανήκετε κι εσείς σ' αυτή την κατηγορία, μάθετε ποια τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για σας, ανάλογα με την πάθησή σας.
Οι τεχνικές κολύμβησης
Τέσσερις είναι οι βασικές τεχνικές κολύμβησης: το ελεύθερο ή αλλιώς γνωστό ως κρόουλ, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα. Γνωρίστε ποιες μυϊκές ομάδες γυμνάζει η κάθε μία, για ποιες παθήσεις συνίσταται και για ποιες αντενδείκνυται. Πριν όμως αρχίσετε το κολύμπι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε μία προετοιμασία του σώματός σας από τη στεριά, κάνοντας κάποιες ασκήσεις που θα διευκολύνουν την κολύμβηση και θα σας χαρίσουν αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είστε εντελώς αγύμναστοι όταν βουτήξετε στη θάλασσα και έτσι θα αποφύγετε μικροτραυματισμούς ή άλλα προβλήματα. Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε ούτε στο χρόνο κολύμβησης ούτε στην ένταση του ρυθμού, για να μην καταπονήσετε το σώμα σας. Το ιδανικό είναι να αυξάνετε αργά και σταδιακά τόσο το ρυθμό όσο και τη χρονική διάρκεια.
Ελεύθερο ή κρόουλ:
Είναι το στυλ κολύμβησης που μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία. Αποτελεί ιδανική άσκηση για την εκγύμναση των μυών του θώρακα, των κοιλιακών και των ραχιαίων, δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες και γυμνάζει επίσης τα χέρια, την ωμοπλάτη και τα πόδια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από ήπιες αρθρίτιδες, όπως σπονδυλοαρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες κ.λπ. καθώς και σε οσφυαλγίες μυοσυνδεσμικού τύπου.
Αντιθέτως, το στυλ αυτό κολύμβησης αντενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από πρόσφατο οξύ αυχενικό σύνδρομο ή από οξεία περιαρθρίτιδα του ώμου.
Ύπτιο:
Το ύπτιο στυλ κολύμβησης γυμνάζει τους κοιλιακούς, τους ιερονωτιαίους, τους γλουτιαίους, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, καθώς και τις μυϊκές ομάδες των άνω άκρων, των ώμων και της ράχης. Επίσης, δίνει στο σώμα σωστή γράμμωση και η αναπνοή του είναι πιο εύκολη από αυτή του κρόουλ.
Συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια οσφυαλγία, που έχουν κακώσεις στα γόνατα, τα ισχία και την ποδοκνημική και όσους υποφέρουν από αυχενικό ήπιας μορφής.
Αντιθέτως, θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό το είδος όσοι υποφέρουν από οξείες μορφές αυχενο-ωμο-βραχιόνιου συνδρόμου και από οξείες παθήσεις όπως για παράδειγμα οσφυο-ισχιαλγίες, ριζίτιδες και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Πρόσθιο:
Το πρόσθιο στυλ δυναμώνει τους μυς του θώρακα, κάνει ευλύγιστη τη σπονδυλική στήλη και συσφίγγει το επάνω μέρος του σώματος. Γι' αυτό, είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν δύσκαμπτες αρθρώσεις και δεν πρέπει να τις καταπονούν απότομα. Έτσι, το πρόσθιο κολύμπι αποτελεί ιδανική άσκηση για όσους πάσχουν από αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, ραχιαλγίες και περιαρθρίτιδες, κύφωση και σκολίωση.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να το αποφεύγουν εκείνοι που έχουν δύσκαμπτο αυχένα και σπονδυλολίσθηση στην οσφυϊκή μοίρα.
Πεταλούδα:
Είναι ο δυσκολότερος τρόπος κολύμβησης κι αυτό γιατί συμμετέχει και ο κορμός στην προσπάθεια της όλης κίνησης. Πήρε το όνομά του από την ομοιόμορφη κίνηση των χεριών, που μοιάζει με πεταλούδα. Το στυλ αυτό είναι κατάλληλο για όποιον θέλει να γυμνάσει το θώρακα, τους μηρούς τους ώμους, τα μπράτσα, τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά. Σε περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από προβλήματα υγείας σπάνια συνιστάται, από τη μία επειδή δεν γνωρίζουν όλοι τη συγκεκριμένη τεχνική και από την άλλη επειδή δεν κάνει καλό σε άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις. Τα μόνα άτομα που μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική είναι οι αθλητές που την γνωρίζουν και υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποκατάστασης της υγείας τους.
Φυσικά, ανάλογα με την κάθε ιδιαιτερότητα της κάθε πάθησης, ο γιατρός συνιστά την κατάλληλη τεχνική κολύμβησης, ενώ συχνά προτείνεται και ένας συνδυασμός των τεσσάρων τρόπων, ή κάποιες παραλλαγές τους, προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή. Συχνά, συνιστώνται και κάποιες συμπληρωματικές ασκήσεις που μπορεί να γίνουν στη θάλασσα, για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ευκαιρία σας να βρίσκεστε κοντά στο πολύτιμο αυτό υγρό στοιχείο. Γι' αυτό, καλό είναι προτού ξεκινήσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές να επισκεφθείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί και το φυσικοθεραπευτή σας (αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών) και να τους συμβουλευτείτε για τον ενδεδειγμένο τρόπο κολύμβησης.