Η Μυτιλήνη φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ. Το κινηματογραφικό είδος που γνωρίζει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια, τώρα και στη Μυτιλήνη σε ένα νέο φεστιβάλ που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.
Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μυτιλήνης ξεκινάει από φέτος, σε διοργάνωση του Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ προβάλλει αναγνωρισμένες ταινίες ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους μετά από επιλογή και συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ ανοίγει στις 13 Ιουλίου με την ταινία «Ελλάδα ..είμαι σε δύσκολη θέση» του Σεραφείμ Ντούσια, μεταπτυχιακού στο Νational Film School του Λονδίνου και απόφοιτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου - τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Θα παρευρεθεί και θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί τον εκ Μυτιλήνης ορμώμενο σκηνοθέτη-παραγωγό Λάκη Παπαστάθη και τα ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», η οποία προβάλλεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΡΤ. Θα παρευρεθεί και θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 13 Ιουλίου, ώρα 21.00
Ελλάδα ...είμαι σε δύσκολη θέση (2012- 95')
του Σεραφείμ Ντούσια (Eλλάδα).
Θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η θεματολογία του ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και το πρόβλημα που αναδεικνύεται μέσα σε αυτή, οι νέοι που η φωνή τους δεν ακούγεται! Ο σκηνοθέτης Σεραφείμ Ντούσιας είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου και νυν μεταπτυχιακός στο National Film and Television School της Αγγλίας.
Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρα 21.00
Sayome (Σαγιόμι) (2011- 56')
του Νίκου Νταγιαντά (Ελλάδα).
Υιοθετημένη από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία, η Σαγιόμι μεγάλωσε σ' ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα εικοσιδύο της έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία.
Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρα 22.10
ΜΕΤΑΧΑ ακούγοντας το χρόνο (2012- 87')
του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα).
Με αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο.
Κυριακή 15 Ιουλίου, ώρα 21.00
Docville - Λασκάρεως 99 Αθήνα (2011- 48')
της Κατερίνας Πατρώνη (Ελλάδα).
Tο πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Docville», το οποίο καταγράφει, χωρίς σχόλιο, τη ζωή στις ελληνικές πόλεις σήμερα, σε καιρό κρίσης. Η Ζωή και η Αθηνά είναι δύο γυναίκες γύρω στα πενήντα και ιδιοκτήτριες μικρών καταστημάτων που αγωνίζονται να κρατήσουν λίγο ακόμα, μέσα στην κρίση.
Κυριακή 15 Ιουλίου, ώρα 22.00
Lion Souls (Λιονταρίσιες Ψυχές) (2012 -75')
των Salva Munoz & Manu Gerosa (Ιταλία, Ισπανία).
Οι "Λιονταρίσιες ψυχές" είναι ένα ταξίδι στη Ζιμπάμπουε που ακολουθεί τις ζωές δύο ανδρών τους οποίους ένωσε όχι η μοίρα, αλλά η πίστη σ' ένα καλύτερο αύριο. Ο Κάρλο Σπανιόλι είναι ένας Ιταλός χειρουργός και ο Τόμας, ένας από τους ασθενείς του, καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα εξαιτίας ενός άγριου ξυλοδαρμού στα χέρια στρατιωτών.
Δευτέρα 16 Ιουλίου, ώρα 21.30
Λάκης Παπαστάθης, ντοκιμαντερίστας
Θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Αφιέρωμα στο Λάκη Παπαστάθη με προβολές ντοκιμαντέρ του από την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ "Παρασκήνιο" που προβάλλεται δεκαετίες τώρα στην ΕΡΤ.
O Λάκης Παπαστάθης θα παρευρεθεί στην προβολή των ντοκιμαντέρ του,ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας 16 Ιουλίου στις 09 00 θα μιλήσει σε διάλεξη ανοιχτή στο κοινό στο Λόφο Πανεπιστημίου, αμφιθέατρο Γεωγραφίας, στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.
Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 21.30
Αμπελόκηποι (2011 - 33')
της Ομάδας Ντοκιμαντέρ Δήμου Αθηναίων (Ελλάδα).
Αμπελόκηποι, μια πολύ γνωστή γειτονιά της Αθήνας. Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον της γειτονιάς, από τη γέννηση, στη ζωή και την επιβίωση, μέχρι το γήρας. Από την Ομάδα Ντοκιμαντέρ του Δήμου Αθηναίων 2011 σε επιμέλεια Άγγελου Κοβότσου και παραγωγή Γιώργου Πουλίδη.
Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 22.15
My Sweet Canary (Καναρίνι μου Γλυκό) (2011- 89')
του Roy Sher (Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα).
Η ιστορία τριών νέων μουσικών απ' την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά σε ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, της Ρόζας Εσκενάζι.
Τετάρτη 18 Ιουλίου, ώρα 21.30
Trans (Τρανς) (2012- 93')
του Chris Arnold (ΗΠΑ) - μόνο στα αγγλικά
Ένα ντοκιμαντέρ για την κοινότητα των διεμφυλικών ατόμων, τη μειονότητα που ίσως έχει παρεξηγηθεί όσο καμία. Εμπνευσμένο από την απίστευτη ιστορία της Δρ. Κριστίν ΜακΓκιν και της δουλειάς της ως χειρουργού που ειδικεύεται στην αλλαγή φύλου.