Τι σημαίνει Sophrology;
Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ΣΟΣ: που σημαίνει αρμονία, φρεν: δηλαδή συνείδηση και λόγος: που σημαίνει μελέτη, επιστήμη. Έτσι σημαίνει την αρμονική μελέτη της συνείδησης, η οποία είναι βασισμένη στην φιλοσοφία της προστασία της υγείας και φτιαγμένη με πρακτικές και διανοητικές ασκήσεις που στόχο έχουν να ξυπνήσουν το μυαλό σε ένα σώμα όμως που βρίσκεται σε χαλάρωση.
Υπάρχουν ομοιότητες με άλλες εναλλακτικές θεραπείες και ποιες;
Έχει κάποια κοινά στοιχεία με την υπνοθεραπεία, την καθοδηγούμενη χαλάρωση και διαλογισμό και την yoga nidra.
Ποιος είναι ο σκοπός της Sophrology?
Το να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία στον σώμα και το μυαλό.
Ποιες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιεί;
Η καθοδηγούμενη χαλάρωση, ο οραματισμός ή καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση , ασκήσεις αναπνοών, μικρές κινήσεις που τις αποκαλούμε «δυναμική χαλάρωση.»
Ποια ακριβώς είναι η δουλειά ενός Sophrologist?
Όταν βρεθείς σε μια προσωπική συνάντηση με τον Sophrologist θα οδηγηθείς μέσα από την συνεδρία σε μια χαλάρωση (αυτό γίνεται με την φωνή, δεν ακουμπάμε το άτομο) και θα σου ζητηθεί να οραματιστείς ίσως ένα ήρεμο μέρος για να χαλαρώσεις ή θα μάθεις κάποιες τεχνικές αναπνοής ή κάποιες κινήσεις. Εάν επιλέξεις ομαδική θεραπεία τότε θα γίνει ένας συνδυασμός κινήσεων και χαλάρωσης τις οποίες μετά μπορείς να εφαρμόσεις και στο σπίτι.
Σε ποιους απευθύνεται αυτή η θεραπείας ή για ποια προβλήματα είναι κατάλληλη;
Για τα παρακάτω
• Stress management
• κατάθλιψη
• αυτοπεποίθηση
• συναισθήματα
• κούραση
• προβλήματα ύπνου
• χρόνιοι πόνοι
• προβλήματα πέψης
• φοβίες
• άγχος
• προετοιμασία για ένα σημαντικό γεγονός όπως εξετάσεις, δημόσια ομιλία, πριν την γέννα, αγωνίσματα, παρουσία επι σκηνής.)
Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική στην καθημερινότητα μας;
Αποτελεί ένα μεγάλο κουτί με εργαλεία για καθημερινές καταστάσεις και προβλήματα ώστε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας καλύτερα την ζωή μας. Όμως εάν το εφαρμόζουμε συχνά και για αρκετό καιρό γίνεται μέρος της καθημερινότητας μας αλλά και του ποιού είμαστε. Συνήθως αρχίζεις να αναπνέεις βαθύτερα, είσαι πιο ήρεμος, πιο προσεχτικός, πιο ευσεβής προς τους άλλους.
Με 5 λέξεις πως θα περιγράφατε την Sophrology;
Ισορροπία, αρμονία, ηρεμία, ενέργεια, προσεκτικότητα.
Τρείς τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσετε στο σπίτι:
Για να μειώσετε το άγχος: Εισπνεύστε και κάντε έντονη σύσπαση στους μύες σας. Πάρτε δυνατή εκπνοή και χαλαρώστε τους μύες και διώξτε την ένταση. Επαναλάβετε το 3 φορές και αρχίστε να ακούτε πως αισθάνεστε. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση καθιστοί, ξαπλωμένοι ή όρθιοι.
Για να κοιμηθείτε καλύτερα: Καθώς αναπνέετε μετρήστε έως το 3 μέσα στο μυαλό σας, μετρήστε έως το 4 καθώς κάνετε εκπνοή και ως το 3 όσο κρατάτε την αναπνοή σας έχοντας αδειάσει τους πνεύμονες σας. Κάντε το στους δικούς σας ρυθμούς και όσο πιο συχνά γίνεται μέχρι να νιώσετε ότι χαλαρώνετε.
Για να ελέγξετε τον θυμό σας: Σταθείτε σε μια άνετη θέση και κρατήστε ένα μαξιλάρι στα χέρια σας. Κλείστε τα μάτια σας και φαντατείτε ότι εναποθέτετε όλο σας τον θυμό στο μαξιλάρι. Όλους και όλα που σας θυμώνουν. Πάρτε βαθιά αναπνοή και δυνατή εκπνοή καθώς πετάτε το μαξιλάρι στο πάτωμα. Επαναλάβετε 3 φορές και μετά αφουγκραστείτε τις αισθήσεις σας.
Για την ιστορία: Η Sophrology δημιουργήθηκε το 1960 από τον καθηγητή Professor Caycedo (γεννημένος στην Μπογκότα, της Κολομβία το 1932), νευροψυχιάτρος από την Ισπανία. Αρχικά προσπάθησε να βρει τρόπο να θεραπεύσει τους ασθενείς με κατάθλιψη και ψυχικούς τραυματισμούς, οδηγώντας τους στην υγεία και την ευτυχία με όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα και ψυχιατρικές μεθόδους. Επίσης ήθελε να μελετήσει την ανθρώπινη συνείδηση και τις διακυμάνσεις της. Εξέτασε αυτό το κομμάτι με διάφορες μεθόδους. Παράλληλα ταξίδεψε στην Ινδία, το Θιβέτ και την Ιαπωνία όπου και σπούδασε yoga, Tibetan Buddhist meditation θιβετιανή Βουδιστική και Japanese Zen. Όλα αυτά τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει την Sophrology.