Αφορολόγητο στα 9.000 ευρώ

  • Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 09:25

Τι αλλάζει στο νέο φορολογικό. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, πλην των ιατρικών. Αύξηση φόρου στους ναυτικούς. Ποιοι οι νέοι συντελεστές και ποιους ωφελεί το σύστημα

Φόρο υπεραξίας σε πωλήσεις ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, επιβάλλει η τελευταία έκδοση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο εστάλη την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα σε σύγκριση με τα τελευταία σενάρια, επέρχονται αλλαγές στη φορολογία των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, στα τεκμήρια, αλλά και στη φορολογία των φυσικών προσώπων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ναυτικών, ελεύθερων επαγγελματιών και ενοικίων.

Από τις αλλαγές στη φορολογία, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα έσοδα το 2013 ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή τους απόδοση υπολογίζεται σε 1.782 εκατ. ευρώ και συμπληρώνεται έτσι το παζλ των μέτρων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με ένα οριζόντιο συντελεστή 13%.

- Αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών. Το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι τώρα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6% που είναι σήμερα.

- Με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και με 33% το επιπλέον ποσό.

- Καταργούνται τα φορολογικά προνόμια για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

- Νομοθετείται η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου για αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.

- Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στην πώληση ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

- Δεν αλλάζει τίποτα στη φορολογία του εφάπαξ και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Νέοι συντελεστές

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων επέρχεται με το νέο φορολογικό, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές, καταργούνται απαλλαγές, το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, και καθιερώνεται επιστροφή φόρου.

Προβλέπουν επίσης την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, που αυξάνουν τη φορολογία σε φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα.

Βασική αλλαγή στο νέο φορολογικό καθεστώς είναι η νέα κλίμακα με μόλις τρία κλιμάκια από τα οκτώ που έχει η ισχύουσα, ενώ με την επιστροφή φόρου που καθιερώνεται το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνονται συντελεστές:

- 21% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

- 36% για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ.

- 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται βασική έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, χωρίς την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καθιερωθούν έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς φοροδιαφυγή.

Για ετήσια εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα ο φόρος απλώς θα μηδενίζεται, δηλαδή δεν θα υπάρχει επιστροφή φόρου.

Επίσης για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Με τη διαδικασία αυτή, τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ, είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.

Ποιους ωφελεί το νέο σύστημα

Ωστόσο, το νέο σύστημα ωφελεί μισθωτούς συνταξιούχους, χωρίς παιδιά και με εισοδήματα από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψουν μειώσεις έως 400 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ το χρόνο.

Δυσανάλογα υψηλές είναι οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς - συνταξιούχους με παιδιά, επειδή με το νομοσχέδιο καταργούνται τα αφορολόγητα των τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό επιβαρύνονται:

- Οι μισθωτοί με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 11.000 ευρώ και πάνω, με πρόσθετο φόρο από 70 έως 4.710 ευρώ.

- Οι μισθωτοί με δύο παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξημένο φόρο από 50 έως 4.910 ευρώ το χρόνο.

Τέλος οι φοροαπαλλαγές, πλην ιατρικών

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ασφάλιστρα, που εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο.

Ακόμη καταργούνται οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σε ό,τι αφορά όμως τα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα, καθώς θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

Τα τεκμήρια

Μικρότερες θα είναι τελικά οι μειώσεις στα τεκμήρια των ΙΧ σε σύγκριση, με τα πρόσφατα σενάρια που είχαν διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ. Το σχέδιο που στάλθηκε στα κόμματα, προβλέπει πως για ΙΧ με κινητήρες μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά, τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μειώσεις μέχρι και 44% στα ΙΧ.

Επίσης μειώνεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για τους φορολογούμενους σε 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

  • Πηγή : news247.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ