Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη για το ελάχιστο ποσοστό μετοχών που κατέχει το δημόσιο στις ΔΕΚΟ, δηλαδή το 50% συν μια μετοχή ή το 33,3% με καταστατική μειοψηφία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.
Έτσι ακόμη και για εταιρείες όπως η ΔΕΗ ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Στόχος είναι (με βάση και τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών) να πωληθούν μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ώστε να μπουν στα Ταμεία περίπου 19 Δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι "ώριμες" πλέον επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ αλλά και ο ΟΠΑΠ. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν μια μεγάλη αποκρατικοποίηση να γίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα ως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Στη σειρά για αποκρατικοποίηση μπαίνουν λοιπόν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ,ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ,ΕΛΤΑ, αλλά και 10 από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, όπως ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πατρών, Ηρακλείου,Λαυρίου, Καβάλας, Κέρκυρας και Ραφήνας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μια απ' τις διατάξεις που προωθούνται προς κατάργηση είναι και αυτή της συμμετοχής εκπροσω΄πων των εργαζόμενων και άλλων φορέων στη διοίκηση, ώστε να ανοίξει άμεσα ο δρόμος της πώλησης.