Ένας από τους πιο κλασσικούς τύπους χρηστών είναι οι καθ' όλα εθισμένοι. ''Φίλοι'' που ξοδεύουν πολλές ώρες της μέρας απλά για να ανακοινώσουν το τι θα κάνουν, πού θα πάνε, με ποιον, γιατί και τι. Αν αναλώνεσαι στο να ανακοινώνεις πριν το κάνεις σίγουρα αναλώνεσαι στο να κοιτάς συνεχώς τι ανακοινώνουν οι άλλοι και τελικά η ζωή σου γίνεται μία διαδικτυακή βιτρίνα. Επιπλέον, ας σκεφτούν όλοι αυτοί οι φανατικοί χρήστες πως όπως όλες οι μόδες του εξωτερικού έρχονται έτσι και αργά η γρήγορα θα εμφανισθούν και τα εγκλήματα που βασίζονται σε πληροφορίες του Facebook. Δεν θα αργήσει η μέρα που ο κλέφτης θα μπει στο σπίτι σου γιατί ξέρει ότι λείπεις μια βδομάδα διακοπές στις Μπαχάμες.
Το Facebook έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα κοινωνικά φαινόμενα εθισμού της εποχής μας, εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας η σε κάποιον από το περιβάλλον σας ζητήστε βοήθεια προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε διαταραχή ή προσπαθήστε να θέσετε όρια στο χρόνο αλλά και στο τρόπο χρήσης του, γιατί όπως κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την υγεία (σωματική και ψυχική) όσο και για την ασφάλεια του εκάστοτε χρήστη.
Ο κλασσικότερος τύπος όλων όμως και για πολλές έρευνες ή και η βάση της αρχικής ιδέας και λειτουργίας της σελίδας αυτής είναι ο νάρκισσισμός. Μέσα σε αυτή την ιστοσελίδα δικτύωσης ο καθένας μπορεί να χτίσει ένα νέο προφίλ. Να διαλέξει τις φωτογραφίες που θα βάλει, τις σελίδες που θέλει να προβάλλει ότι χρησιμοποιεί, τις ταινίες που βλέπει, να προσεγγίσει τα ταίρια που θέλει με την διαφορά ότι θα έχουν ήδη αποκτήσει μία εικόνα βάσει του προφίλ που είναι δημοσιευμένο.
Ο στόχος αυτών των ατόμων είναι να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν μία ωραιοποιημένη εικόνα και πίσω από την οθόνη του υπολογιστή αυτό είναι πολύ εύκολο. Όλα αυτά τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού και παρατηρείται ότι η ενασχόλησή τους καθημερινά με τις φωτογραφίες και τις δημοσιεύσεις τους απασχολεί πολλές ώρες. Σε μία αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική βρέθηκε ότι σημαντικός αριθμός χρηστών παρουσιάζουν ναρκισσιστική προσωπικότητα και εξαρτώνται σημαντικά από το Facebook σε σημείο να δημοσιεύουν συνεχώς υλικό μέχρι να κερδίσουν την απόλυτη προσοχή των άλλων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει όμως να δοθεί στους εφήβους που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Στο εξωτερικό ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμών, απαγωγών ακόμη και φόνου σε περιπτώσεις όπου έφηβες κυρίως παρασύρονται και βγαίνουν να συναντήσουν από κοντά τους διαδικτυακούς τους φίλους. Όπως όμως τονίστηκε παραπάνω καθένας ότι δηλώσει είναι στο διαδίκτυο και στην ψηφιακή αυτή κοινωνία σαφώς υπάρχουν οι διεστραμμένοι, οι επικίνδυνοι και οι κακόβουλοι
Το Facebook είναι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που έχει πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών. Τι πιο ωραίο από τον επικοινωνείς και να βλέπεις πως περνά ο φίλος σου που σπουδάζει στην άλλη πλευρά του κόσμου χωρίς να ξοδεύεις ούτε ένα ευρώ?Τι ωραίο να πληροφορείσαι και να οργανώνεσαι άμεσα για γεγονότα και δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν ή να παίζεις τα εκατοντάδες παιχνίδια που είναι δωρεάν; Γιατί όχι να ανταλλάξεις και απόψεις για διάφορα θέματα, αθλητικά, πολιτικά κλπ. Αυτή όμως η σελίδα είναι κομμάτι της κοινωνίας, μην εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα, μην ανησυχείς για τα προσωπικά σου δεδομένα καθώς μόνο ότι δημοσιοποιείς εσύ ο ίδιος γίνεται γνωστό στους άλλους, μην θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και αποκαλύπτεσαι σε όποιον ζητά να γίνει φίλος σου. Σκέψου αν θα πήγαινες να πιεις καφέ με έναν άγνωστο επειδή σου το ζήτησε ευγενικά στο δρόμο. Γιατί να τον βάλεις στον κύκλο σου και να του δώσεις τις πληροφορίες σου έτσι απλά. Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πραγματική ζωή είναι έξω από το διαδίκτυο, έξω από αυτό που θες να δεις ή να δείξεις!
η Γιώτα Ταμτάμη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη τμήματος Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης, Μ.Sc. Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου. Υπεύθυνη του προγράμματος Σχολές Γονέων στο νομό Λέσβου.Εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο που βρίσκεται στην οδό Θεοδώρου Αλκαίου 6,πλησίον ναού Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη, Μυτιλήνη
Τηλ. επικοινωνίας:6945199064
*Η Γιώτα Ταμτάμη αρθρογραφεί στο «htpps://www.lesvosreport.gr» κάθε Πέμπτη.