Ημέρες Ελληνορωσικής φιλίας στη Λήμνο

  • Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 23:01

Άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου, η αυλαία των εκδηλώσεων για τις  «Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας», που εορτάζονται κάθε χρόνο στη Λήμνο.

Το απόγευμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λήμνου αεροσκάφος από τη Ρωσία το οποίο μετέφερε αντιπροσωπεία με 120 και πλέον επισκέπτες,  που έφθασαν στο νησί για τον εορτασμό των εκδηλώσεων.

Λίγες ώρες μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο επικεφαλής της κ. Αλέξανδρος Τρουμπεσκόι, ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, και ο ταξίαρχος κ. Λάμπρος Τζούμης  κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας και στο Μνημείο των ναυτών Α. Ορλώφ- Ντ. Σενιάβιν, στο Ρωμέικο Γιαλό, παρουσία του Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως, κ. κ. Κυρίλλου.

Μετά την κατάθεση στεφάνων, ακολούθησαν χαιρετισμός του γενικό πρόξενου κ. Α. Ποπόβ, ομιλία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Αλέξανδρου Τρουμπεσκόι και χαιρετισμός του δημάρχου Λήμνου, κ. Δ. Μαρινάκη, ενώ Ρώσοι και Έλληνες παρευρισκόμενοι κατέθεσαν λουλούδια στα δύο μνημεία.

Ο γενικός πρόξενος κ. Ποπόβ, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις, ανέφερε: «Τα σημερινά εγκαίνια των 11ων ημερών της Ρωσίας στη Λήμνο αποδεικνύουν ότι η ζεστασιά της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας υπερισχύει των χειμερινών συνθηκών του καιρού. Ελπίζουμε ότι και φέτος οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με εκπροσώπους της Ρωσίας και να γνωρίσουν ακόμα μια φορά τα δείγματα του ρωσικού πολιτισμού…».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Τρουμπεσκόι ανέφερε στην ομιλία του:

«Ήταν πολύ συμβολική η κατάθεση των στεφάνων που έγινε στο μνημείο των ελλήνων πεσόντων, επειδή οι κάτοικοι της Λήμνου περίμεναν 400 χρόνια αυτή την απελευθέρωση. Και πρέπει να θυμόμαστε όταν έχουμε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας ότι οι κάτοικοι της Λήμνου στα 400 χρόνια σκλαβιάς κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, την πνευματικότητά τους και, όπως έχω διαβάσει, να χτίσουν πάνω από 300 εκκλησίες στο νησί.

Η απελευθέρωση της Λήμνου ξεκινά από την αποβίβαση των στρατευμάτων του Ορλώφ εδώ στο νησί, ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει τη Λήμνο από τους Τούρκους αλλά λόγω διάφορων οργανωτικών προβλημάτων δεν κατάφερε να κρατηθεί στο νησί και οι κάτοικοι της Λήμνου έπειτα πλήρωσαν πολύ ακριβό τίμημα για την στήριξη του Ορλώφ. Η θυσία αυτή διαβεβαιώνεται με το γεγονός ότι και ο Ιωακείμ της Χίου της και ο μοναχός Κοσμάς έχουν θυσιάσει τις ζωές τους εδώ στη Λήμνο, στηρίζοντας τους Ρώσους. Το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε και το γεγονός ότι εδώ κοντά, πρόσφατα, έχει γίνει μια σκληρή μάχη την οποία διεξήγαγε ο ναύαρχος Σενιάβιν. Πολύ συχνά τη μάχη αυτή αποκαλούν τη μάχη του Αγίου Όρους, ενώ γινόταν εδώ, κοντά στο νησί της Λήμνου. Ο στόχος της μάχης αυτής ήταν να αποκλείσουμε τον τούρκικο στόλο και να απομακρυνθεί ο τούρκικος στόλος προς τα Δαρδανέλια. Από εδώ ξεκινάει η κοινή μας ιστορία… Εδώ έχουμε ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν διανύουμε πάρα πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας και όταν αντιδρούμε από κοινού πάντα καταφέρνουμε κάτι καλό. Και καταφέρνουμε κάτι καλό ανεξάρτητα από τον καιρό».

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Λήμνου υπογράμμισε τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία και την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει με την ιστορία της Λήμνου:

«Οι ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας είναι ένας πολυετής θεσμός, ενώ οι δεσμοί που μας συνδέουν είναι μακραίωνοι και ισχυροί.  Έχουμε μία σχέση με γερά θεμέλια,  καθώς, εκτός από την κοινή μας πίστη, μαζί γράψαμε πολλές και σημαντικές σελίδες κοινής ιστορίας, όπως αυτές που συνδέουν τον τόπο μας, τη Λήμνο, με τη δική σας πατρίδα.

Σήμερα, εδώ, στο μνημείο αυτό, τιμούμε τη μνήμη των συμπατριωτών σας ναυτών που χάθηκαν στα Ορλωφικά, μία εξέγερση κατά την οποία πολλά δικά σας παλικάρια άφησαν την τελευταία τους πνοή εδώ, σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, μακριά από πατρίδα και οικογένεια. 

Σε άλλα μέρη της Λήμνου, στον προσφυγικό τάφο του Πορτιανού και στο ρωσικό νεκροταφείο στην Πούντα, περιδιαβαίνουμε κάθε χρόνο στα μέρη των προγόνων σας, που ζήτησαν πριν από σχεδόν ένα αιώνα καταφύγιο στη ζεστή αγκαλιά του νησιού μας, που όπως τότε έτσι και σήμερα σας υποδέχεται με θέρμη, παρά τον κρύο καιρό.

Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και σας εκφράζουμε τη χαρά μας που για άλλη μία χρονιά να είστε εδώ για να γιορτάσουμε μαζί τις Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας».

 

Οι αποψινές εκδηλώσεις μνήμης έληξαν με επιμνημόσυνη δέηση. Οι εορτασμοί των «Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας» θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ