Από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία της χώρας», η επέκταση των κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο τα νησιά που “φιλοξένησαν” δημοκρατικούς πολίτες σε κακές εποχές, δεν προσφέρονται για κέντρα υποδοχής μεταναστών».
«Γνωρίζω τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και ξέρω πως δεν είμαι δημοφιλής. Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ωστόσο, είναι εθνικό, απειλεί την ύπαρξή μας ως έθνους και δεν υπάρχει ελπίδα να λυθεί με την διακτίνιση των λαθρομεταναστών στο άπειρο», απάντησε ο Ν. Δένδιας και προσέθεσε: «Το 2010 υποσχέθηκε η χώρα ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες υποδομές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά λίγα πράγματα έγιναν. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του «Ξένιου Διός» στον Έβρο, παρατηρούμε μετατόπιση του φαινομένου στα νησιά του Αιγαίου.
Αναβαθμίζουμε λοιπόν τη Σάμο και τη Χίο σε κέντρα πρώτης υποδοχής και προγραμματίζουμε τη λειτουργία τέτοιων κέντρων στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο». Στο ερώτημα για τις επιπτώσεις της λειτουργίας τέτοιων κέντρων στον τουρισμό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εκτίμησε πως δεν θα τον επηρεάσουν αρνητικά, καθώς «μιλάμε για σύγχρονες δομές και όχι για δομές αθλιότητας». «Αυτό που επηρεάζει τον τουρισμό είναι η αθλιότητα των μεταναστών να περιφέρονται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν 500.000 ή ένα εκατ. μετανάστες ελεύθεροι στη χώρα, στα νησιά», σημείωσε.
Τέλος, στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα εν λόγω Κέντρα στα ξερονήσια του παρελθόντος, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως σέβεται την ευαισθησία όλων των πολιτικών χώρων και πως πρέπει η πρόταση να συζητηθεί εκτενώς. «Δεν μπορείς όμως να εγκαταστήσεις δομές σε μέρη που δεν υπάρχει νερό και αεροδρόμιο. Το κόστος είναι αστρονομικό», παρατήρησε ο υπουργός.
Πηγή: Zougla.gr