Υπό βροχή η μεγάλη άσκηση της πυροσβεστικής «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2012»

  • Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 21:52

Ο βροχερός καιρός ίσως  ήταν το μόνο στοιχείο που δεν είχε προβλεφθεί στο σενάριο της μεγάλης άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποίησε σήμερα η πυροσβεστική με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2012».

Το σενάριο της άσκησης βασίστηκε σε συμβάν δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή παλιά «Μεταλλεία» Αχλαδερής, της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου, που βαθμιαία κλιμακώθηκε. Η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πευκόφυτες περιοχές στο κέντρο σχεδόν της Νήσου και κινητοποίηση όλου του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση – απεγκλωβισμό δύο (2) τραυματιών πυροσβεστών.

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυρ/κών Υπηρεσιών Βορ. Αιγαίου με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανωτέρω καταστάσεις, σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές του Πυρκού Σώματος και με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση.

Στην άσκηση πήραν μέρος: 11 πυροσβεστικά οχήματα με 33 πυροσβέστες, δύο (2) ομάδες πεζοπόρου τμήματος των εννέα (9) ατόμων η κάθε μια, μια πυροσβεστική μηχανή και έξι (6) βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα. Στην άσκηση συμμετείχαν ακόμη: η 98 ΑΔΤΕ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου, ο Δήμος Λέσβου με τις ομάδες πυρασφαλείας και τα υδροφόρα οχήματα που διαθέτει (από τις όμορες Δημοτικές ενότητες Αγ. Παρασκευής, Καλλονής, Γέρας, Ευεργέτουλα, Αγιάσου & Πολιχνίτου). Επίσης το Ε.Κ.Α.Β. για παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά τραυματιών στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) για συνδρομή στη διάσωση, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου, η Β΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης, οι εθελοντές Αμπελικού, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Λέσβου, η Λέσχη Αυτοκινήτων 4Χ4 Λέσβου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ