Το «Ελ. Βενιζέλος» έφτασε τελικά στον Πειραιά στις εννέα το πρωί της Πέμπτης. Ενώ το πλοίο είχε βάλει ρότα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έγιναν γνωστές οι σοβαρές επιφυλάξεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τον προορισμό του. Αντιδράσεις σε έντονο τόνο διατυπώθηκαν και από αξιωματούχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς δεν ήταν δυνατόν να οργανωθεί και να διευκολυνθεί από το κράτος η μαζική έξοδος προσφύγων προς την ΠΓΔΜ. Κατά πληροφορίες υπήρξαν και ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις για την αλλαγή πλεύσης του πλοίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση να κατευθυνθεί το πλοίο προς Πειραιά ελήφθη και εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν ημιτελής η ταυτοποίηση των επιβαινόντων προσφύγων. Θέμα πολύ σοβαρό, καθώς πράγματι μόνο 30%-40% των προσφύγων που εγκαταλείπουν τα νησιά υποβάλλονται σε λήψη αποτυπωμάτων.
Πρωτόγνωρες εικόνες στον Πειραιά
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά.
Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονικά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.
Στον Πειραιά αντί της Θεσσαλονίκης καταπλέει τελικώς το πλοίο , το οποίο μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τα νησιά.
βιντεο : Βασίλης Νούσης