Θετικοί στον ιο της γρίπης δυο ασθενείς στο Βοστάνειο

  • Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 16:11

Θετικοί  στον ιό της γρίπης είναι δυο ασθενείς  από τη Λέσβο που νοσηλεύονται σε απομονωμένους θαλάμους  στην Πνευμονολογική κλινική τους Νοσοκομείου Μυτιλήνης.  Ο ένας, ήταν θετικός στο Η1Ν1 και ο δεύτερος στην γρίπη τύπου Β, που θεωρείται πιο σπάνιος και είναι πιο ήπιος από εκείνο του Η1Ν1 . Παρότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου έξαρσης της γρίπης, η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και στους θαλάμους παραμένει αυξημένη. Οι γιατροί πάντως αναμένουν ότι είναι ζήτημα ημερών  το κύμα γρίπης να «ξεφουσκώσει»

Ειδικότερα  θετικοί στον ιό της γρίπης είναι  δυο άνδρες, ο ένας σε ηλικίας περίπου 50 ετών και ο δεύτερος 40 ετών περίπου, οι οποίοι εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης πριν από λίγες ημέρες με έντονα συμπτώματα πνευμονίας . Και οι δυο δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και δεν ανήκαν στις κατηγορίες κινδύνου. Η κλινική τους εικόνα όμως έκανε τους γιατρούς να πάρουν δείγματα που στάλθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία όπως προέκυψε ήταν θετικά στον ιό Η1Ν1 και στην γρίπη τύπου Β.

Η κατάσταση της υγείας τους πάντως  βαίνει συνεχώς  βελτιούμενη και οι γιατροί θεωρούν ότι τα δυο περιστατικά θα αντιμετωπιστούν πλήρως.

«Παράταση» …της έξαρσης

Όπως ανέφεραν μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» τόσο ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Χαράλαμπος Ανιτσάκης όσο και ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Δήμος Ανδρεάδης,  αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως η έξαρση της γρίπης δεν έχει ακόμη  μπει σε φάση ύφεσης.

Η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία αυτό το διάστημα είναι αυξημένη, ενώ στους θαλάμους υπάρχει σχετική πληρότητα, παρότι τέτοια εποχή συνήθως αυτό δεν είναι αναμενόμενο. «όπως και να έχει κινούμαστε προς  στο τέλος της περιόδου της γρίπης, εντούτοις θα πρέπει να συνεχίσει ο κόσμος να προφυλάσσεται για να προλαμβάνει τη μετάδοση ιώσεων» δήλωσε ο κ. Ανιτσάκης.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Δήμος Ανδρέαδης είπε στα «Νέα της Λέσβου». «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία κάθε έτους,  στα μέσα Μαρτίου υποχωρεί η έξαρση στη γρίπη, κάτι που πάντως ακόμη δεν το έχουμε δει . Περιμένουμε όμως ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει υποχωρήσει η γρίπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση με πνευμονολογικά προβλήματα, ασθενής που μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη, από τη Ρόδο. Το δείγμα που έστειλαν οι γιατροί στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν αρνητικό στον ιό της γριπης.

Τι θα πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη

Τα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν είναι μέχρι τώρα ο υπότυπος Α (Η3Ν2), ο υπότυπος Α (Η1Ν1) pdm09 και πολύ λιγότερο ο τύπος Β.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

  • Πηγή : Νεα της Λέσβου
  • Ρεπορτάζ : Πέλλη Γιακουμή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ