Φθινοπώριασε για καλά. Η ψύχρα έχει άλλη αίσθηση περισσότερο τραχιά και κοφτερή.Ο αέρας μυρίζει σε μόνιμη βάση βρεγμένο χώμα και ο ορίζοντας θολώνει από το σφυροκόπημα των χοντρών σταγόνων βροχής. Η νύχτα πήρε πολύτιμο χώρο και χρόνο από τη μέρα φέρνοντας τους ανθρώπους νωρίτερα πια σε σπιτικές αγκαλιές και μαζώξεις οικογενειακές. Και κει που ραχατεύει το πνεύμα και ξεκουράζεται το σώμα ο ουρανίσκος αναζητά τη γλύκα της ηδονής που ο συνδυασμός μεθυστικού φρούτου, μπαχαρικών και οινοπνεύματος μπορεί να προσφέρει. Το μυστικό για τη γευστική έκσταση αποτελεί μία εσάνς από γλυκά του κουταλιού σμιλεμένα σε μικρό ποτηράκι το οποίο φιλοξενεί τη μεγάλη στιγμή που η παρέα θα πιει στην υγειά της ένα ακόμη λικεράκι τσέρι ή αλλιώς στη λεσβιακή διάλεκτο "τσέρες". Ξέρουμε ξέρουμε. Πέρασε ο καιρός της προετοιμασίας αλλά έφθασε η ώρα απόλαυσης των κόπων. Το τσέρι ωρίμασε όλο το καλοκαίρι υπομονετικά και μεθοδευμένα και από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο κατέχει περίοπτη θέση στο μπουφέ με τα καρεδάκια, τα κεντητά τραπεζομάντηλα κληρονομιά από τη γιαγιά μέσα σε διάφανο, σκαλισμένο, γυάλινο μπουκάλι έτοιμο να ζεστάνει καρδιές και διαθέσεις τις κρύες μέρες και νύχτες που είναι καθ'οδόν.
ΥΛΙΚΑ:
βύσσινα τα οποία αναλογούν στα 2/3 της γυάλας που θα μπουν τα υλικά για να ωριμάσουν
1/3 ποτό τσίπουρο ή κονιάκ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο, πιπερόριζα, λίγη μαστίχα
σιρόπι από διάφορα γλυκά του κουταλιού σε ποσότητα αναλόγως πόσο γλυκό θέλουμε να είναι το λικέρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τα βύσσινα στη γυάλα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε για 3 μήνες να δέσουν καλά. Σερβίρουμε σε ποτηράκι λικέρ και ρίχνουμε και κομμάτια βύσσινου.
Υ.Σ. Όταν τελειώσει το ποτό και έχουν μείνει βύσσινα γεμίζουμε πάλι τη γυάλα με όλα τα παραπάνω και αφήνουμε να ωριμάσουν το ίδιο διάστημα.
Πηγή: lesvoskitchen gr