ΥΛΙΚΑ
½ κούπα νερό
½ κούπα κονιάκ
1½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
350 γρ. κουβερτούρα
5 κ.σ. κακάο
½ κ.γ. σόδα
4 βανίλιες
6 αβγά
Μαργαρίνη για τη φόρμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε με μαργαρίνη μια αντικολλητική φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη όλες τις πλευρές της φόρμας, αντί για αλεύρι δηλαδή βάζουμε ζάχαρη.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, το κονιάκ και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας για να λιώσει. Όταν η κουβερτούρα λιώσει βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το κακάο, τις βανίλιες, την σόδα και το ηλιέλαιο. Ρίχνουμε και το αλεύρι κουταλιά κουταλιά και τα αυγά ένα-ένα. Βοηθάει να ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη [φουέ ή σύρμα] μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χύνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο C για 20-25 λεπτά.
Όταν το κέικ ψηθεί το αφήνουμε να ηρεμήσει για ένα τέταρτο και στην συνέχεια το σερβίρουμε, σκέτο ή με παγωτό και μια σάλτσα από κόκκινα φρούτα.
Πηγή: chefonair gr