Προετοιμασία 40 λεπτά
Αναμονή 1½ ώρα
Μαγείρεμα 2-3 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
Για τα ζυμαρικά
-400 γρ. αλεύρι δυνατό (τύπου 00) + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
-4 αβγά μεγάλα (πολύ φρέσκα)
-1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το πέστο
-100 γρ. βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
-3 σκελίδες σκόρδο
-40 γρ. κουκουνάρι
-80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-1 κουτ. σούπας αλάτι
-12 γρ. ελαιόλαδο
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις παπαρδέλες: Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε το αλάτι και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1-2 χιλιοστών και μήκους περίπου 20 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 2 εκ. Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και αφήνουμε να στεγνώσουν για μία ώρα περίπου. Βράζουμε τις παπαρδέλες σε μπόλικο νερό για 3 λεπτά. Χτυπάμε όλα τα υλικά του πέστο στο μπλέντερ για 20 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε και ανακατεύουμε αμέσως με το πέστο. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.