Το πρώτο πράγμα που αναζητά να γευτεί κανείς μόλις ξεμυτίσει ο Σεπτέμβρης είναι ένα γλυκό πεντανόστιμο, ελαφρύ, αγνό και κυρίως παραδοσιακό με πρώτες ύλες οι οποίες αφθονούν τέτοια εποχή. Ο λόγος φυσικά για την μυρωδάτη μουσταλευριά την οποία βρίσκει κανείς σε αφθονία όλο το φθινόπωρο. Εμείς θα τη φτιάξουμε ακολουθώντας τα βήματα της κυρά Ρήνης από το Καγιάνι και θα την απολαύσουμε με παρέα ή και μόνοι μας υμνώντας ξανά την γαλαντομία της φύσης από τη μία αλλά και το μεγάλο βεληνεκές της κουζίνας που εδώ στη Λέσβο φαντάζει αστείρευτη από επιλογές και μοναδικούς συνδυασμούς. Σημειωτέον ότι η μουσταλευριά είναι εξίσου λαχταριστή είτε περιέχει μούστο από σταφύλι είτε από σύκα. Σήμερα τη φτιάχνουμε με μούστο σταφυλιών.
ΥΛΙΚΑ:
6 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι αλεύρι σκληρό σταρένιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μούστο σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά για να μη βολιάσει. Μόλις ανακατευτεί βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Μόλις πάει να δέσει προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να ενωθούν όλα τα υλικά. Το σερβίρουμε σε μπωλ και πασπαλίζουμε με χονδροκοπανισμένο καρύδι και κανέλα.
Πηγή: lesvoskitchen gr