Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
- 4-5 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μπαχάρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Eκτέλεση
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε ροδέλες περίπου 3 εκ. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι και τις αφήνουμε 30 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε ελαφρώς και τις τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας για 2-3 λεπτά να στεγνώσουν.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το αφήνουμε λίγο να γυαλίσει, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 4-5 φορές ώσπου να μαραθούν, χωρίς όμως να μαυρίσουν και να βαρύνουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, το μαϊντανό, το υπόλοιπο λάδι, το μπαχάρι, πιπέρι και αλάτι με μέτρο, επειδή οι μελιτζάνες κρατάνε αλάτι.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε 1 ποτήρι καυτό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα του, να σωθούν τα πολλά υγρά, αλλά να μη λιώσουν οι μελιτζάνες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε τη φέτα, πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και ψήνουμε για 10 λεπτά, ίσα να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.
Tips
- Για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό, απλώς κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα.
- Λίγο καυτερό μπούκοβο θα αυξήσει την ένταση του φαγητού.
- Λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού στο σερβίρισμα, επάνω στη φέτα, ταιριάζουν εξίσου ωραία.