Τις εκδηλώσεις, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενήλικες, γονείς και μικρά παιδιά. Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός (κυάλια και τηλεσκόπιο) του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και τηλεσκόπιο και οδηγοί αναγνώρισης πεδίου που παραχωρήθηκαν από το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παρατηρήθηκαν πάνω από 20 διαφορετικά είδη υγροτοπικών πουλιών, όπως φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, μαυροπελαργοί, αργυροπελεκάνοι, κορμοράνοι, πρασινοκέφαλες πάπιες, κοκκινοσκελίδες, μαυρότρυγγες, πρασινοσκελίδες κ.ά. Επίσης μια αετογερακίνα και ένα σαΐνι.
Η παρατήρηση όλων αυτών των ειδών ήταν δυνατή καθώς αυτήν την εποχή πολλά είδη πουλιών βρίσκονται σε μετακίνηση με την έλευση του χειμώνα στην Ευρώπη. Έτσι στην Αλυκή Καλλονής, εκτός από τα πουλιά που διαβιούν εκεί όλο το χρόνο (φοινικόπτερα και αβοκέτες) παρατήθηκαν και άλλα είδη τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή κάνοντας μια στάση από το ταξίδι τους, ή πήγαν για να περάσουν το χειμώνα όπως τα διάφορα είδη τσικνιάδων και πελαργών.
Σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών της Ορνιθολογικής, όπως και των ερασιτεχνών φωτογράφων φύσης του νησιού μας.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και για τη νέα περίοδο, ενώ με τη φροντίδα της έχουν τυπωθεί και διάφορα έντυπα για την προβολή του Κέντρου.