Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Μερίδες ανά συνταγή: 12
Yλικά βάση:
1/2 φλιτζ. βούτυρο
1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
3/4 φλιτζ. αλεύρι
1/4 φλιτζ. σκόνη κακάο
μια πρέζα αλάτι
Γέμιση:
100 γραμμ. τυρί κρέμα
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αβγά
1 φλ. σκόνη κακάο
Γκανάς
240 γραμμ. καλής ποιότητας κουβερτούρα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
Προετοίμασε τη βάση:
Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Μαλάκωσε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτύπησε το βούτυρο μέχρι να γίνει απαλό και αφράτο. Πρόσθεσε μέσα την άχνη ζάχαρη.
Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι, τη σκόνη κακάο και το αλεύρι και ανάμιξέ τα καλά.
Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, πάγωσέ τη στο ψυγείο για 15-30 λεπτά. Άπλωσέ τη σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, ψήσε τη για 10 λεπτά και άφησέ τη να κρυώσει όσο θα ετοιμάζεις τη γέμιση.
Προετοίμασε τη γέμιση:
Άφησε το κρεμώδες τυρί να μαλακώσει. Χτύπησέ το σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι το μίγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες. Πρόσθεσε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά. Ρίξε τη σκόνη κακάο και ανακάτεψε μέχρι να ενοποιηθεί με το μίγμα.
Άπλωσε τη γέμιση πάνω από τη βάση (άφησε αρκετή στο μπολ για να τη γλύψεις!) και ψήσε για περίπου 40 λεπτά – βάλε στο χαμηλό ράφι του φούρνου ένα ταψάκι με νερό ώστε να μη σπάσει η βάση. Όταν τελειώσει (το τσίζκεικ θα είναι σχετικά σφιχτό), άνοιξε την πόρτα και άφησέ το να κρυώσει σταδιακά μέσα στο φούρνο. Όταν κρυώσει, βάλε το στο ψυγείο.
Μόλις το τσίζκεικ έχει κρυώσει, ετοίμασε τη γκανάς:
Ψιλόκοψε ή τρίψε τη σοκολάτα μέσα σε ένα μέτριο ανοξείδωτο μπολ. Άφησέ τη στην άκρη. Ζέστανε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Φέρε την κρέμα σε σημείο βρασμού και ρίξε την κατευθείαν πάνω από τη σοκολάτα. Άφησέ τη για 5 λεπτά. Ανακάτεψε το μίγμα μέχρι να γίνει απαλό και λείο. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο λικέρ ή μπράντι. Άφησε τη γκανάς να κρυώσει λίγο, αλλά να παραμείνει χλιαρή και ρευστή, περίχυσε το τσίζκεικ και κάλυψέ το ομοιόμορφα.