Τριπλό χτύπημα στον Ελληνα πολίτη θα επιφέρει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ):
Θα δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά φαρμάκου, αυξάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία.Θα πλήξει τη δημόσια Υγεία, εκθέτοντας τον Ελληνα ασθενή σε ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας, εισαγόμενα γενόσημα.Θα πλήξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει στη χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει δουλειά τους Ελληνες επιστήμονες.
Όπως εξηγεί η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κυρία Φαίη Κοσμοπούλου «οι γιατροί, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών τους, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντου». Αυτή η εξέλιξη θα δώσει εκρηκτικές διαστάσεις στο φαινόμενο της υποκατάστασης, δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου και μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει -αναπόδραστα- αύξηση της δαπάνης.
Σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα πάντα με την κυρία Κοσμοπούλου, ανοίγει η πόρτα στην αθρόα εισαγωγή ποιοτικά υποδεέστερων ή ακόμη και πλαστών φαρμάκων και αφήνει τον Ελληνα ασθενή απόλυτα εκτεθειμένο στα ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα! «Η χώρα μας μ' αυτόν τον τρόπο θα γίνει απόλυτα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα, τόσο στα πρωτότυπα όσο πλέον και στα γενόσημα, ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει εφιαλτική, εντούτοις θα αποτελέσει αναπόφευκτη πραγματικότητα σε περίπτωση που τελικά προωθηθεί η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική», εξηγεί η ίδια.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δε θα είναι δυνατόν να συνεχίσει να παράγει ποιοτικά φάρμακα ανταγωνιζόμενη επίπεδα τιμών που συναντά κανείς σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Άλλωστε, οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες διατηρούν πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, έχουν τεράστια πάγια έξοδα, υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δεσμεύσει σημαντικούς πόρους σε επενδύσεις.
«Σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει, εξάγει και επενδύει στη χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, πραγματοποιεί έρευνα, κατοχυρώνει ελληνική τεχνογνωσία και κυρίως σέβεται τον Έλληνα ασθενή. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης, όχι μόνο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η κυρία Κοσμοπούλου.