Λέγεται ότι σε αυτήν την γραφική πλευρά του κόλπου Καλλονής ο πολιτισμός άρχισε να αναπνέει από πολύ νωρίς αφού οι ανήσυχοι αρχαίοι ημών πρόγονοι έχτισαν πόλεις και άφησαν καλά κρυμμένους τους θησαυρούς αυτών στα έγκατα της γης που με το πέρας του χρόνου μετονομάστηκε σε Αποθήκα. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα λείψανα των αρχαίων αυτών πόλεων που σώζονται σήμερα στην Αποθήκα. Σημαντικό κομμάτι της λεσβιακής γαστρονομίας έχει προκύψει από τους πεντανόστιμους συνδυασμούς που γεννούν τα τσουκάλια των εκεί καλονοικοκυράδων. Σε αυτό το φάσμα συνταγών ανήκει και το λαχταριστό δέσιμο χταποδιού με πλιγούρι έτσι όπως καταγράφεται και στα βιβλία μαγειρικής του Λέσβιου μάγειρα Στρατή Πανάγου....Για πάμε να το φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ:
ένα χταπόδι
1 φλιτζάνι λεσβιακό ελαιόλαδο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 φλιτζάνια πλιγούρι
3,5 φλιτζάνια ζουμί από το βρασμένο χταπόδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε σε ένα μπωλ το ζουμί του. Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε για τσιγάρισμα και το χταπόδι. Σβήνουμε με το ζουμί του και προσθέτουμε μαϊντανό, τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και το πλιγούρι το οποίο πρωτίστως έχουμε μουσκέψει για λίγη ώρα μέσα σε νερό. Βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για 25 περίπου λεπτά.