Αντέχουμε ακόμη ...Τρίτοι οι Έλληνες σε ποσοστά μακροζωϊας στην ΕΕ

  • Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 17:52

Στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς βίου κατά τη γέννηση, φέρνουν την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat, με 66,7 χρόνια κατά μέσο όρο για άνδρες και γυναίκες. Ελαφρώς πιο θετικά στοιχεία προκύπτουν από ανεξάρτητη βρετανική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, και δίνει στους Έλληνες δύο επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής, σχεδόν μέχρι τα 69.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το 2011 και δείχνουν ότι η διάρκεια υγιούς ζωής που προβλέπεται κατά τη γέννηση είναι τα 66,9 χρόνια για τη μέση Ελληνίδα και τα 66,4 για το μέσο Έλληνα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν να επιζήσουν μέχρι τα 65 μπορούν να ελπίζουν σε ακόμα 7,8 χρόνια υγιούς ζωής και να φτάσουν έτσι τα 74,7 έτη χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους 65άρηδες άνδρες, το προσδόκιμο είναι 9,1 υγιή χρόνια μέχρι τα 75,5.

Στον πίνακα της Eurostat για τις 27 χώρες της ΕΕ, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (70,7 για τις γυναίκες και 70,3 για τους άνδρες) και η Σουηδία (70,2 και 71,1 χρόνια).

Στις επόμενες θέσεις ισοψηφούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και το Λουξεμβούργο με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες.

Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι σημαντικά πιο χαμηλός με 62,2 χρόνια για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.

Ασάφεια για τη διεθνή κατάταξη της Ελλάδας

Στο μεταξύ, πάντως, μια ανεξάρτητη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet, η οποία εστιάστηκε στις επιπτώσεις των ασθενειών στον πληθυσμό της Βρετανίας, δίνει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 68,7 χρόνια (μέσος όρος για άνδρες και γυναίκες το 2010). Η διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση της Eurostat (66,6 χρόνια) είναι σχετικά μικρή, κατά δύο επιπλέον χρόνια, και οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στη μεθοδολογία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η θέση της Ελλάδας διαφέρει σημαντικά στους δύο πίνακες. Στην έκθεση της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ενώ στη βρετανική μελέτη βρίσκεται παρουσιάζει συγκριτικά χειρότερες επιδόσεις, αφού βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών συν τις ΗΠΑ.

Οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Η Ισπανία, για παράφε

Οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε διαφορετική μεθοδολογία και δεν εξέτασαν τις ίδιες χώρες, οπότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Ωστόσο, οι διαφορές δημιουργούν ασάφεια ως προς την υγεία των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, τα στοιχεία της Eurostat είναι τα πιο έγκυρα.

*Στην έκθεση της Eurostat, η υγιής ζωή ορίζεται με βάση την απουσία περιορισμών στη λειτουργικότητα του ατόμου, όπως αυτή μετράται με ερωτηματολόγιο.

  • Πηγή : health.in.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ