Η Αμέλια Ερχαρτ προσγειώθηκε δεν συνετρίβη - Νέα δεδομένα για την εξαφάνιση της

  • Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 16:51

Εβδομηνταπέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση της πρωτοπόρου των αιθέρων Αμέλια Ερχαρτ ερευνητές του Διεθνούς Ομίλου για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) υποστηρίζουν πως κατά πάσα πιθανότητα εντόπισαν τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροπλάνου τους Λόκχιντ Ηλέκτρα, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον αν τελικά έπεσε ή είχε καταφέρει να προσγειωθεί.

Οπως αναφέρουν τα "Νέα" οι ερευνητές ισχυρίζονται πως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος της Ερχαρτ δεν συνετρίβη και πως η αμερικανίδα πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει σε ένα μικρό νησί κοντά στο Κιριμπάτι όπου επιβίωσε για μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες πριν τελικά αφήσει την τελευταία της πνοή.

«Εντοπίσαμε συντρίμμια τα οποία μοιάζουν να είναι τμήματα από σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου», δήλωσε ο υπεύθυνος των ερευνών Ρίτσαρντ Γκιλέσπι. Οι υποβρύχιες λήψεις έγιναν στην ατόλη Νικουμαρόρο, δυτικά του Κιριμπάτι, όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και άλλα αντικείμενα – μια πουδριέρα, ένα σωληνάριο κρέμας προσώπου, κομμάτια ρούχων – που πιθανώς ανήκαν στην Ερχαρτ.

Από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης της Ερχαρτ, η ζωή και κυρίως το τέλος δεν σταμάτησαν να απασχολούν την αμερικανική κοινωνία. Ο προσωπικός της φίλος πρόεδρος Ρούζβελτ είχε δώσει εντολή για εκτεταμένη επιχείρηση εντοπισμού της, η οποία τελικά δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν και οι θεωρίες συνωμοσίας, αφού κάποιοι υποστήριζαν πως το αεροπλάνο της καταρρίφθηκε από Ιάπωνες οι οποίοι τη συνέλαβαν και τη δίκασαν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Άλλοι πίστευαν πως ύστερα από μακρά περίοδο εγκλεισμού της σε φυλακή της Ιαπωνίας κατάφερε να επιστρέψει στην Αμερική και να συνεχίσει τη ζωή της, όχι ως Αμέλια Ερχαρτ αλλά ως Αϊριν Μπλουμ.

Από παιδί η Αμέλια Ερχαρτ ήθελε να κατακτήσει τους αιθέρες και φρόντισε να το επιδεικνύει. Σε ηλικία μόλις επτά ετών όταν προσπάθησε να «απογειώσει» ένα ξύλινο κιβώτιο από τη σκεπή του σπιτιού της. Το 1922 πέταξε με το πρώτο της αεροπλάνο σε ύψος 14.000 ποδών, ενώ έξι χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό ως συνεπιβάτης.

Το 1932 διέσχισε ξανά τον Ατλαντικό πετώντας μόνη της αυτή τη φορά και ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να πετάξει και πάλι μόνη από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

Τότε της γεννήθηκε και η ιδέα να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου. Την 1η Ιουνίου 1937 η Ερχαρτ θα αρχίσει την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της, να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Λόκχιντ Ηλέκτρα και συνοδοιπόρο τον Φρεντ Νόοναν. Τελικά δεν τα κατάφερε, αφού εχοντας διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής απόστασης, το αεροσκάφος της Ερχαρτ θα εξαφανιστεί πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις 2 Ιουλίου 1937 η αμερικανίδα πρωτοπόρος των αιθέρων κηρύχθηκε αγνοούμενη και στις 5 Ιανουαρίου 1939 θανούσα.

Ωστόσο η τελευταία ανακάλυψη των ερευνητών ίσως αποδείξει πως η Ερχαρτ κατάφερε να προσγειωθεί σε ένα μικρό νησί κοντά στο Κιριμπάτι όπου επιβίωσε για μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες πριν τελικά αφήσει την τελευταία της πνοή.

  • Πηγή : iefimerida.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SHOWBIZ

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ