Δύο περιπολικά της αστυνομίας ακολούθησαν την Κέισι και τον σύντροφό της, αφού φόρεσαν τα κράνη τους ξεκίνησαν τη βόλτα τους, χωρίς να μιλήσουν στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι της.
Η Κέισι Χίκοξ εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στη Σιέρα Λεόνα και πρόσφερε βοήθεια σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.
Παρότι δεν έχει παρουσιάσει κάποια σύμπτωμα του ιού, υποχρεώθηκε από τις τοπικές αρχές να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της για επιπλέον 12 ημέρες έως, δηλαδή, τη λήξη της περιόδου επώασης της ασθένειας (συνολικά 21 ημέρες).
Η νοσηλεύτρια απείλησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που η πολιτεία του Μέιν της επιβάλλει να παραμείνει στην απομόνωση την ώρα που δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας.
«Δεν θα μου επιτρέψουν να βγω από το σπίτι μου ούτε να έλθω σε επαφή με ανθρώπους παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι σε άριστη κατάσταση και δεν έχω παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα» δήλωσε η Αμερικανίδα από την είσοδο της οικίας της στο Φορτ Κεντ, στο πλευρό της συντρόφου της.
«Δεν θέλω να μείνω εδώ και να βλέπω τα πολιτικά μου δικαιώματα να παραβιάζονται παρά το γεγονός ότι όλο αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις» εξήγησε η νοσηλεύτρια.
Οργή για την υποχρωτική καραντίνα
Η υποχρεωτική καραντίνα που έχουν επιβάλλει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής «στιγματίζουν» τις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση.
Μέλη της οργάνωσης δήλωσαν ότι συζητείται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο χρόνος ορισμένων αποστολών, ως αποτέλεσμα των περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή σε πολιτείες των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καθυστερούν την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής και επιλέγουν να περάσουν το διάστημα των 21 ημερών που αποτελεί τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού σε χώρες της Ευρώπης, καθώς επιδιώκουν να αποφύγουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κανόνων καραντίνας που έχουν επιβάλει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
Κινητοποιήσεις για την ελλιπή προστασία
Την ίδια ώρα, απεργίες και κινητοποιήσεις ετοιμάζει ένωση νοσηλευτών με έδρα την Καλιφόρνια, στος 12 Νοεμβρίου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την ανεπαρκή-όπως τη χαρακτηρίζουν-προστασία που έχουν, ενώ φροντίζουν ασθενείς με Έμπολα.
Το νοσηλευτικό προσωπικό ζητά καλύτερη προστασία κατά τη θεραπεία των ασθενών, μετά και τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε δύο νοσοκόμες στο Τέξας που μολύνθηκαν από τον ιό.
«Οι νοσηλευτές είναι πρόθυμοι να σταθούν και να βοηθήσουν τους ασθενείς, είτε εάν έχουν γρίπη, είτε Έμπολα, είτε καρκίνο. Τώρα τους ζητείται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο» δήλωσε η διευθύντρια της Ένωση Νοσηλευτών στο Όκλαντ, Ροζ Αν Ντεμορό.