Έχει τόσες γωνιές μέσα στην παλιά πόλη της Μυτιλήνης, με εκείνο το έντονο άρωμα της Ανατολής, που μάλλον θα ξεχαστείς για ώρες και το μπάνιο μπορεί να περιμένει. Κουτιά με σαρδέλες, ρέγγες, μπαχαρικά, βότανα, δεν θες πολύ, αυτή τη φορά, να αισθανθείς έστω και για λίγο κομπάρσος στην «Πολίτικη Κουζίνα». Όπως περπατάτε στην παλιά πόλη ζητήστε από κάποιο νέο να σας δείξει σε ποιο σοκάκι είναι το Μουσικό Καφενείο! Ένας ιδιαίτερος χώρος, ένα στέκι με ωραίες μουσικές. Να ρίξετε μια ματιά στο μικρό πατάρι που έχει και θα δείτε σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα. Τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί μου έκαναν δώρο ένα παλιό παραθυρόφυλλο στο οποίο με μια ειδική επεξεργασία έχουν βγει καμιά δεκαριά λαδομπογιές που το είχαν βάψει πριν πεταχτεί. Τώρα είναι διακοσμητικό στο σαλόνι μου και μου θυμίζει το νησί. Απέναντι από το Μουσικό Καφενείο να δοκιμάσετε κρέμα και ρυζόγαλο.
Προσωπικά, χάνομαι με τις ώρες όταν περπατάω στα σοκάκια της Αγιάσου. Απολαμβάνω το υπέροχο παραδοσιακό της χρώμα, με παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβερνάκια, και όλο και σε κάποιον τεχνίτη επάνω θα πέσεις. Μπείτε σε ένα από τα πολλά εργαστήρια χειροποίητων κεραμικών και ξυλογλυπτικής, θα ενθουσιαστείτε από το πάθος και το μεράκι αυτών των ανθρώπων. Στη γύρω περιοχή μη σας φανεί παράξενο αν πέσετε πάνω σε καμιά ζωγραφιά του Θεόφιλου. Εγώ, πάντως, με την εκκλησία δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις. Μπείτε, όμως, αφού είστε στην Αγιάσο για ένα κεράκι στην Παναγιά. Να δείτε και την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έφτιαξαν ντόπιοι και τεχνίτες από τη Μικρασία. Αυτό που τέλος θα σας μείνει ως εικόνα στο μυαλό είναι τα χαμογελαστά πρόσωπα των κατοίκων της Αγιάσου. Φιλόξενοι και πάντα με διάθεση για χορατά! Ναι, οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους.
*Ο Δ.Γ. είναι δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσίαζε την ταξιδιωτική εκπομπή «Γυρίσματα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.