Σεξουαλική αποστροφή: Όταν το σεξ γίνεται «εχθρός»

  • Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 21:37

Γράφει η Γιώτα Ταμτάμη*

Τι είναι η σεξουαλική αποστροφή;

Η διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία περισσότερο συχνή από ό,τι θα εκτιμούσε κανείς. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Χαρακτηριστικά στη διαταραχή αυτή είναι:

α) αίσθημα αποστροφής για τις σεξουαλικές επαφές,

β) τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο της σεξουαλικής επαφής,

γ) αποφυγή οποιασδήποτε επαφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άγγιγμα των γεννητικών τους οργάνων.

Επειδή το χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι ο υπέρμετρος τρόμος και φόβος, τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί από τους επιστήμονες να θεωρηθεί σεξουαλική φοβία και όχι σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως δεν πρόκειται για διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας διότι πολλές φορές τα άτομα με σεξουαλική αποστροφή αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία για οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη δεν εμπλέκει άμεσα τα γεννητικά όργανα.

Το πρόβλημα μπορεί να έχει εξαιρετικά επιβαρυντικές συνέπειες για τη σχέση του ζευγαριού, αφού οι επαφές δεν περιλαμβάνουν τη διείσδυση. Οι γυναίκες με αποστροφή δυσκολεύονται ιδιαίτερα να απευθυνθούν σε ειδικό λόγω συναισθημάτων ντροπής, αλλά και λόγω του έντονου φόβου. Συνήθως αναζητούν θεραπεία ύστερα από έντονη παρότρυνση του συντρόφου ή με βασικό κίνητρο την τεκνοποίηση.

Γράφει η Γιώτα Ταμτάμη

Είναι λιγότερο συχνή διαταραχή από την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και φαίνεται να εμπλέκεται με ψυχοπιεστικές και τραυματικές εμπειρίες της ζωής της, όπως π.χ. ο βιασμός, ο καρκίνος, η συνεχής συγκρουσιακή σχέση με τον σύντροφο, η βιολογική αναπηρία. Εκτιμήσεις πρόσφατων ερευνών, δείχνουν μία τάση αύξησης της σεξουαλικής αποστροφής της γυναίκας κάτω όμως από σεξουαλική δυσλειτουργία που αναπτύσσει ενοχική, καταθλιπτική σημειολογία ή σκέψεις θυμού και απογοήτευσης, χρεώνοντας τον άνδρα σύντροφο ως μη ικανό να της προσφέρει σεξουαλική απόλαυση. Το τελευταίο, φαίνεται να συνδέεται με τις μοντέρνες αντιλήψεις γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τα πρότυπά της, που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. και τα διάφορα γυναικεία περιοδικά.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ενώ μια τραυματική εμπειρία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της διαταραχής, συχνά τα ακριβή αίτια δεν είναι εμφανή.

Φαίνεται πως όταν ο νους της γυναίκας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να αγγίξει κάποιος την περιοχή των γεννητικών οργάνων της, τότε ακολουθεί μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις (ταχυκαρδία, έντονη αναπνοή, εξάψεις, κλείσιμο των ποδιών), αλλά και γνωστικές (τρομακτικές σκέψεις ή εικόνες που έρχονται στον νου) και συναισθηματικές (κυρίως τρόμος).

Η ψυχολογική θεραπεία που ενδείκνυται είναι η γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία, με ειδικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης σεξουαλικής φοβίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητήσει η γυναίκα θεραπεία όχι μόνο για την αντιμετώπιση του σεξουαλικού προβλήματος αλλά και για τη διαχείριση προβλημάτων της σχέσης που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί από τη σεξουαλική αποστροφή.


*Η Γιώτα Ταμτάμη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη τμήματος Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης, Μ.Sc. Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου. Υπεύθυνη του προγράμματος Σχολές Γονέων στο νομό Λέσβου.
*Η Γιώτα Ταμτάμη αρθρογραφεί στο «htpps://www.lesvosreport.gr» κάθε Πέμπτη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πως να ευτυχήσετε μέσα σε 30 λεπτά

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ