Η μελέτη που βασίστηκε σε 9 έρευνες, 7 σε ενήλικες και 2 σε παιδιά, έδειξε μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην καθιστική και το άγχος κι ενώ δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ακριβώς αυτά τα δύο σχετίζονται, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με επιπλέον ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η αϋπνία που επίσης αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους.
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε στην καρέκλα του γραφείου μας; Σύμφωνα με την Teychenne «εάν δουλεύουμε σε ένα γραφείο, μπορούμε κάθε μία ώρα να σηκωνόμαστε για να πάρουμε ένα ποτήρι νερό ή αντί να στείλουμε email σε ένα συνάδελφο να περπατάμε μέχρι το γραφείο του για να του μιλήσουμε». Όσον αφορά στις ώρες που είμαστε σπίτι και χαλαρώνουμε στον καναπέ, η Teychenne προτείνει να σηκωνόμαστε «την ώρα των διαφημίσεων και να κινούμαστε ή αν διαβάζουμε ένα βιβλίο να σηκωνόμαστε και να κάνουμε stretching στο τέλος κάθε κεφαλαίου».
Η Teychenne πιστεύει ότι δεν είναι δύσκολο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε καθημερινά έτσι ώστε να καθόμαστε λιγότερες ώρες. Πρέπει απλά να το συνειδητοποιήσουμε και να αποφασίσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας και η υγεία μας.