Πολλές φορές οι άνθρωποι εμπλεκόμαστε σε σχέσεις χειριστικές και ανισότιμες. Από τους ίδιους μας τους εαυτούς, αλλά και από παραδείγματα γύρω μας, μπορούμε να διακρίνουμε χαρακτήρες που τείνουν να «παίρνουν» και χαρακτήρες που τείνουν να «δίνουν».
Ενώ η προσφορά είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές για έναν άνθρωπο, η ποιότητά της αλλάζει όταν το άτομο νιώθει υποχρεωμένο και αναγκασμένο να δίνει όλο και περισσότερες προτεραιότητες στις επιθυμίες και ανάγκες του συντρόφου του. Συνήθως τα άτομα που νιώθουν την έντονη τάση να ευχαριστούν, νιώθουν κάποιες ανασφάλειες αναφορικά με την αξία τους ή με την αποδοχή τους από τον συγκεκριμένο σύντροφο.
Από την άλλη, υπάρχουν τα άτομα που δρουν εγωιστικά και καταχρηστικά σε μια σχέση, ενώ παράλληλα σχεδόν ποτέ δεν είναι ικανοποιημένα από τη συμπεριφορά και τη φροντίδα του συντρόφου. Σαφώς, η ψυχική οργάνωση αυτών των ανθρώπων είναι ελλιπής σε κομμάτια που αφορούν την εμπιστοσύνη σε ένα άλλο άτομο και την ουσιαστική επαφή μιας σχέσης.
Είναι πραγματικότητα πως με κάποιον σχεδόν μαγικό τρόπο, αυτά τα άτομα έρχονται σε επαφή και δημιουργούν σχέσεις γεμάτες ένταση, απαιτήσεις, φόβο, απογοητεύσεις και εκ νέου προσπάθειες. Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να βρίσκονται από έναν μικρό βαθμό μέχρι έναν υπερβολικό βαθμό σε μία σχέση. Γιατί όμως τα άτομα συνεχίζουν να συντηρούν μια τέτοια κατάσταση;
Η σχέση σχεδόν πάντα συνεχίζει να διατηρείται από το άτομο που έχει μπει στην θέση του θύματος-δότη. Είναι, βέβαια, μια συνειδητή απόφαση που όμως στηρίζεται σε ασυνείδητες ανάγκες ενός ανασφαλούς ατόμου να ανήκει κάπου, να κάνει κάτι καλά, στην προκειμένη, λοιπόν, περίπτωση, όσο περισσότερο εμπλέκεται και επενδύει σε αυτή τη σχέση, τόσο δυσκολότερο του είναι να παραδεχτεί ότι όλες οι προσπάθειες έχουν πάει χαμένες. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και συνήθως χρειάζεται κάποιο πολύ έντονο γεγονός για να μπορέσει το άτομο να τον σπάσει.
Όποιος έχει βιώσει μια τέτοια σχέση, είτε από το εσωτερικό της, είτε ως παρατηρητής, θα γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για το δοτικό άτομο να απεμπλακεί. Χρειάζεται πολλή υπομονή και μεγάλη στήριξη από το περιβάλλον, ώστε να πάρει την απόφαση να τερματίσει αυτή την τόσο ψυχοφθόρα και σχεδόν παθολογική κατάσταση. Πολλές είναι, δυστυχώς, οι περιπτώσεις που το άτομο απομακρύνεται από το πλαίσιο στήριξής του και μένει σε μια τέτοια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.