Τα παγκόσμια σύμβολα τα οποία χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν το αρσενικό και το θηλυκό είναι ο κύκλος με το βέλος (♂) και ο κύκλος με το σταυρό (♀) αντίστοιχα. Από πού προέρχονται όμως αυτά τα σύμβολα και πως έφτασαν να συμβολίζουν αυτό που συμβολίζουν σήμερα; Ας δούμε την ιστορία τους.
Για να ανακαλύψουμε την προέλευση των συμβόλων αυτών, θα χρειαστεί να γυρίσουμε αρκετά πίσω στο χρόνο. Στα χρόνια που ο άνθρωπος έκανε τα πρώτα δειλά βήματα για τη δημιουργία αυτού που λέμε σήμερα "πολιτισμός". Είναι φυσικό, μετά την αρχική κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούσαν, η περιέργεια να τους οδηγήσει στην παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων. Δεν άργησαν λοιπόν να ανακαλύψουν την επίδραση που είχαν αυτά τα σώματα στη γή. Η ελλιπής γνώση, οδήγησε στο συσχετισμό των πλανητών με τις διάφορες θεότητες των ανθρώπων. Κάπως έτσι λοιπό προέκυψαν Ο Θούρος (Άρης-Mars), ο Δίας (Ζευς-Jupiter), ο Φώσφορος (Αφροδίτη-Venus), ο Κρόνος (Saturn).
Εκτός από το συσχετισμό με τους θεούς, οι πλανήτες αυτοί σχετίστηκαν και με διάφορα μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Έτσι, ο ήλιος συσχετίστηκε με το χρυσό (αν και το χρώμα του ήλιου πραγματικά είναι λευκό), ο πλανήτης Άρης (που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Θούρο) με το ατσάλι (σίδερο) και η Αφροδίτη (φώσφορος) με το χαλκό. Στη γραφή τους, τα μέταλλα αυτά τα έγραφαν με τα αντίστοιχα ονόματα των πλανητών και χρησιμοποιούσαν σύμβολα-γράμματα όπως γίνεται και σήμερα. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, φαίνεται η εξέλιξη των συμβόλων αυτών από τα ελληνικά γράμματα μέχρι σήμερα.
Τα σύμβολα αυτά κατά το μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκαν από τους αλχημιστές, αλλά και από διάφορες ομάδες ή θρησκείες που ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε στη Βιολογία αυτά τα σύμβολα για να συμβολίσει τα αρσενικό και το θηλυκό, ήταν ο Σουηδός βοτανολόγος-ζωολόγος Carl Linnaeus (1707-1778), το 1751, στη διατριβή του Plantae Hybridae (υβριδικά φυτά).
Σε αυτή του τη διατριβή, συμβόλισε με το σύμβολο της Αφροδίτης (φώσφορος) το θηλυκό μέρος ενός υβριδικού φυτού και με το σύμβολο του Άρη (Θούρος) το αρσενικό αντίστοιχο. Από εκεί, το δανείστηκαν επιστήμονες και ερευνητές και από άλλους κλάδους για να συμβολίζουν το αρσενικό και το θηλυκό, όπως η ζωολογία, η ανθρώπινη βιολογία και η γενετική. Σήμερα, οι μοντέρνοι γενετιστές έχουν αντικαταστήσει τα σύμβολα αυτά με το τετράγωνο για το αρσενικό και τον κύκλο για το θηλυκό.