Ο στρατιώτης που άφησε τον Χίτλερ να ζήσει...

  • Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 21:23

Ο Χένρι Τάντι υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με την απόφασή του καθόρισε τη μοίρα του κόσμου

Η ιστορία γράφεται σε τόμους, με αίμα, με μεγάλες αποφάσεις και με καθοριστικές στιγμές. Ο κόσμος –όπως τον ξέρουμε σήμερα- θα ήταν πολύ διαφορετικός αν ο Χένρι Τάντι έπαιρνε διαφορετική απόφαση. Και όμως είναι πραγματικότητα ότι η πορεία της ανθρωπότητας θα άλλαζε από την απόφαση ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζετε.

Ο Χένρι Τάντι υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα διακρίθηκε αφού παρασημοφορήθηκε όσο κανείς άλλος στρατιώτης. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να τον ξεχωρίσει από την ανωνυμία, όχι όμως για να καθορίσει την μοίρα του κόσμου.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτος 1914. Γαλλικό Μέτωπο. Η μάχη κοντά στο χωριό Marcoing έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς ανάμεσα στα χαρακώματα των δύο πλευρών. Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί στο ένα, οι Γερμανοί στο άλλο. Στο ένα χαράκωμα πολεμά ο Χένρι Τάντι και απέναντί του ο μόλις 25 ετών Αδόλφος Χίτλερ. Ο μετέπειτα ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας, είναι τραυματισμένος και βρίσκεται απέναντι από το όπλο του Τάντι. Τον σημαδεύει. Ο Χίτλερ παγώνει, δεν κάνει ούτε καν προσπάθεια να τραβήξει το όπλο του. «Δεν μπορούσα να σκοτώσω έναν τραυματία» θα πει χρόνια αργότερα ο Χένρι Τάντι. Κατέβασε το όπλο. Ο Χίτλερ με μία κίνηση δείχνει να τον ευχαριστεί και φεύγει τρέχοντας. Το γεγονός αυτό αμφισβητήθηκε. Όμως επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Τάντι όσο και από τον Χίτλερ που αναγνώρισε τον άνθρωπο που τον άφησε να ζήσει σ' ένα απόκομμα εφημερίδας, όταν ο Τάντι λάμβανε μία στρατιωτική διάκριση. Κράτησε το απόκομμα. Το 1937, όταν ο Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, πρωθυπουργός της Αγγλίας θα επισκεφθεί τον Χίτλερ, ο ηγέτης της Γερμανίας θα στείλει χαιρετίσματα στον Χένρι Τάντι!

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία βομβάρδισε την πόλη του Τάντι με 515 βομβαρδιστικά. Οι ενοχές ήταν πλέον η μόνιμη παρέα του Χένρι Τάντι... «Αν ήξερα ποιος ήταν αυτός που άφησα να φύγει θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα» θα εξομολογηθεί. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «και αν... » της ιστορίας. Και αν τον σκότωνε;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ