Στην ημερίδα παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου η οποία χαρακτήρισε την Κ.Α.Π. βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας των νησιών και την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου κ.κ. Χατζόγλου, Καρανικόλας και Τενέδιος ανέλυσαν την σημερινή κατάσταση της πρωτογενούς παραγωγής της Λήμνου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου κ. Μαρινάκης παρουσίασε τα προβλήματα του συνεταιριστικού κλάδου, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κα. Στεφανιδάκη τα θέματα εμπορίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κουτελιδάκης την καλή πρακτική συνεργασίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με τις επιχειρήσεις του νησιού και η Διευθύντρια της ΑΝ.Ε.Λ. την εμπειρία από την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Leader στη Λήμνο.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Τάσσος Χανιώτης, επικεφαλής της Διεύθυνσηs Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Χανιώτης με πολυετή παρουσία στις Βρυξέλλες, έχει περάσει από όλα τα «σκαλιά» της ιεραρχίας, ενώ για χρόνια ήταν το δεξί χέρι του πρώην Επιτρόπου, Φραντς Φίσλερ. Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως στέλεχος της Επιτροπής, ο κύριος Κ.Α.Π., όπως είναι γνωστός πλέον,προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να καταστήσει κοινωνούς των εξελίξεων γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική τόσο τους αξιωματούχους της εγχώριας διοίκησης όσο και τους ίδιους τους Έλληνες αγρότες ή και συντελεστές του αγροτικού χώρου ενώ αποτελεί συχνά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Γεωργίας και τις Βρυξέλλες, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της εφαρμογής. Η ομιλία του με θέμα: "Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική", διατυπωμένη με απλότητα και σαφήνεια έδωσε στους ακροατές πλήρη αίσθηση για το που βρίσκεται η σημερινή κατάσταση του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ, ποιες είναι οι βασικές αλλαγές, τι πρέπει να γίνει και τι να περιμένουν οι αγρότες και τέλος ποιες οι ευκαιρίες για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που προσφέρει το 4% του ΑΕΠ θα λάβει ενισχύσεις ίσες με αυτές που θα λάβει το υπόλοιπο 96% ενώ έμφαση έδωσε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ, το αποκαλούμενο "πρασίνισμα".
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και ερωτήσεις.